Mobilna paliativna enota OI že obiskuje bolnike na domu

Slovenija 07. Okt 202114:29 > 14:41 0 komentarjev
Mobilna paliativna enota
Onkološki inštitut

Ob obeležitvi mednarodnega dneva paliativne in hospic oskrbe so na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) predstavili pričetek delovanja mobilne paliativne enote. Ta predstavlja dopolnitev dosedanjim dejavnostim paliativne oskrbe na OI in uvaja možnost obiskov paliativne enote na domu.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) od 1. septembra deluje mobilna paliativna enota, ki je eden izmed petih novih mobilnih paliativnih timov, ki jih je Vlada RS uvrstila v Splošni dogovor za pogodbeno leto 2021. Mobilna enota predstavlja dopolnitev že dolgoletne paliativne dejavnosti inštituta v okviru Oddelka za akutno paliativno oskrbo (OAPO).

Po podatkih Registra raka v Slovenije letno za rakom zboli okoli 16.000 ljudi, okoli 30 odstotkov vseh smrti v Sloveniji pa je posledica te bolezni. Ocene kažejo, da organizirano paliativno oskrbo koristi kar 60 % umirajočih in 80 % bolnikov z napredovalim rakom.

Epidemija covida-19 je seveda močno vplivala tudi na paliativno oskrbo. “Pred epidemijo smo na oddelku v povprečju imeli 220 obravnav, v letu 2020 se je delež povečal za skoraj 60 %. Povečalo se je tudi število ambulantnih pregledov za skoraj 25 %, daleč največji skok v času epidemije pa beležimo pri konziliarnih pregledih, kjer je število naraslo za več kot 100 %. Podoben trend se nadaljuje tudi v letu 2021,” je podatke predstavila vodja OAPO dr. Maja Ebert Moltara.

Prvi mesec delovanja mobilne paliativne enote

Mobilna paliativna enota deluje vsak delavnik po vnaprej pripravljenem urniku. Pred odhodom pokličejo bolnika ali svojce ter se dogovorijo za obisk. Mobilna paliativna enota OI obiskuje bolnike z rakom v Osrednjeslovenski regiji, ki obsega 25 občin oz. 26 % celotnega prebivalstva Slovenije. Obiskujejo bolnike z rakom, tudi tiste, ki niso bili obravnavani na OI. Obiske izvajajo na domu ali v drugih ustanovah zunaj OI, npr. domovi za starejše občane.

V prvem mesecu so opravili že 41 obiskov na domu; prvi odzivi bolnikov in svojcev so zelo pozitivni. Člani mobilne paliativne enote podporo in svetovanje nudijo tudi preko 24-urne telefonske dosegljivosti, tako bolnikom in svojcem kot tudi zdravstvenim sodelavcem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!