Kaj vse je Gibanje Svoboda zmotilo pri delovanju poslanke Mojce Šetinc Pašek?

Slovenija 25. Okt 202320:07 32 komentarjev
Mojca Šetinc Pašek
Matija Sušnik/DZ

Poslanka Mojca Šetinc Pašek je prejela obrazložitev izključitve iz Gibanja Svoboda. Med drugim ji očitajo spodkopavanje avtoritete in ugleda največje vladne stranke. Kakšni so konkretni očitki na račun Šetinc Pašek?

Po torkovi odločitvi izvršnega odbora Gibanja Svoboda, da iz stranke izključi poslanko Mojco Šetinc Pašek, je ta danes popoldne le prejela pisno obvestilo in obrazložitev izključitve. Kot razlog, da je ne želijo več v svojih vrstah, so navedli neenotno delovanje, poskus vnosa razdora v delovanje stranke, neupoštevanje usmeritev vodstva stranke in kolektivnih dogovorov, neusklajeno komuniciranje z mediji in javnostmi ter s tem povezan sum o nepooblaščenem posredovanju notranjih informacij.

“Zaradi navedenih ravnanj članice se med člani stranke ustvarjata nezaupanje in nezadovoljstvo, ki predstavljata oviro za normalno delovanje stranke in poslanske skupine,” lahko preberemo v obrazložitvi odločitve izvršnega odbora Gibanja Svoboda, pod katero je podpisan predsednik stranke Robert Golob. V dokumentu je tudi navedeno, da neusklajeno delovanje in nespoštovanje dogovorov znotraj stranke pomeni kršitev njenih pravil in stranki povzroča škodo.

“Če politična stranka zaradi dejanj nekaterih posameznikov v javnosti daje vtis, da so njeni člani neenotni in ne podpirajo skupnih usmeritev, je logična posledica padec zaupanja javnosti v delovanje stranke in s tem tudi okrnitev bistva njenega delovanja. Enako posledico ima za javno podobo stranke tudi neusklajeno in nedogovorjeno komuniciranje posameznih članov stranke s predstavniki medijev, ki nato na podlagi nepreverjenih informacij s svojim poročanjem stranki povzročajo nepopravljivo škodo,” je zapisano v obrazložitvi.

Mojci Šetinc Pašek konkretno očitajo njene navedbe o dveh ministrih iz vrst Gibanja Svoboda, sedaj že bivši ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik in o ministru za obrambo Marjanu Šarcu. Spomnimo: ob dogajanju po razpisu na ministrstvu za javno upravo za nevladne organizacije je Šetinc Pašek izjavila, da so “očitki na račun ministrice za stranko boleči”. Poudarila je, da sama osebno v politiki stavi na integriteto in videz.

Pri razkritju, da namerava ministrstvo za obrambo snemati resničnostno dokumentarno serijo Vojak v akciji, ki naj bi proračun stala slaba dva milijona evrov, pa je Šetinc Pašek na Facebooku zapisala: “Za vse nas v politiki veljajo ista pravila politične odgovornosti in integritete. Če sta politična odgovornost in videz veljala za Sanjo Ajanović Hovnik, potem isti kriteriji veljajo tudi za Marjana Šarca.” V tem zapisu so v Gibanju Svoboda prepoznali namig, da bi moral minister za obrambo odstopiti. Zmotilo jih je tudi, da je sledilo medijsko poročanje, “ki je stranki povzročilo politično škodo, saj je neupravičeno odkazovalo na notranje razprtije in nesoglasja v ekipi Gibanja Svoboda”. Ob tem dodajmo, da se je ministrstvo za obrambo sedaj odločilo, da bo omenjeni razpis pod spremenjenimi pogoji ponovilo.

Kot razlog za izključitev Šetinc Pašek iz stranke je navedeno tudi njeno ravnanje pri glasovanju o razrešitvi ministrice za kmetijstvo Irene Šinko. Predlog premierja je sicer podprla, Goloba pa je zmotila njena izjava, da je razlogi za razrešitev ministrice niso posebej prepričali. “Na podlagi teh izjav je javnost ponovno (neupravičeno) pustila v prepričanju, da se stranka Gibanje Svoboda sooča s hudimi notranjimi nesoglasji, kar v medijskem prostoru predstavlja ‘gorivo’ za nadaljnja politična natolcevanja o razpokah v delovanju največje koalicijske stranke,” še lahko preberemo v obrazložitvi izključitve Mojce Šetinc Pašek.

Ta nam je dejala, da je ob prebiranju omenjenih navedb ostala brez besed. Ob tem je dodala, da v poslanski skupini Svoboda ostaja zgolj tehnično, saj je bila danes že obveščena, da bo izključena iz vseh delovnih teles državnega zbora, v katerih je delovala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje