“Vidim bolnike, ki izkašljujejo dele pljuč in obžalujejo, da se niso cepili”

Koronavirus 05. Nov 202113:56 > 18:40 4 komentarji

Pretresljiva izpoved vodje mariborske covidne intenzive dr. Alenke Strdin Košir. Za N1 STUDIO pripoveduje, kaj se dogaja z ljudmi, ki jih covid najhuje prizadene? Kakšne zaplete vse je že videla? Odgovor je hude. Odgovarja pa tudi na vprašanje, ali necepljeni, ki pristanejo na intenzivni negi, obžalujejo, da se niso cepili. Tudi na to vprašanje je odgovor da.

Slovenija je po številu okužb na milijon prebivalcev prva v Evropi in obarvana črno. Danes bo o zaostrovanju ukrepov odločala vlada, v mariborskem kliničnem centru pa se je sestal krizni štab.

Dr. Alenka Strdin Košir je vodja covidne intenzive v UKC Maribor. Vsak dan zdravi ljudi, ki jih je covid najhuje prizadel. Na lastne oči vidi, kako hudi so zaradi covida zapleti, vidi ljudi, ki zaradi covida umirajo. Njeno pričevanje je pretresljivo, a nujno, da se ga v tem času, ko so okužbe spet podivjale in ko se bolnišnice hitro polnijo, sliši.

Kot je pripovedovala dr. Strdin Košir, je ravno včeraj prebirala svoj dnevnik, zapis iz 4. novembra, ko so imeli približno 30 bolnikov na intenzivni terapiji. “Bili smo v popolno enaki situaciji, kot smo zdaj,” je spomnila, a povedala, da je ključna razlika ta, da je takrat družba to slišala, imeli smo lockdown, ki je dosegel, da je bilo manj drugih bolnikov. Ni bilo denimo, gripe, prometnih in delovnih nesreč. Zato so lahko bolnike uspešno prerazporejali.

Letos pa smo, tako dr. Strdin Košir, v slabših razmerah, zaprtja družbe ni. Velik je priliv covidnih bolnikov, pa tudi stanje necovidnih je slabše.

Dve prednosti zaprtja države

Zaprtje bi po njenem naredilo dvoje – zmanjšalo število t. i.  belih bolnikov, manj bi bilo respiratornih okužb in nesreč, kot drugo pa bi nekoliko upočasnilo val novih okužb. Tega vala namreč ne zmoreta več ustaviti niti cepljenje niti lockdown, a pomembno je, da zdravstva ne preplavi, torej da se ne zgodi to, da ne bomo mogli več zagotoviti zdravstvene oskrbe.

“Mi se zdaj soočamo s črnim scenarijem. To pomeni, da morda ne bodo vsi dobili zdravstvene oskrbe. Ni hujšega, kot da imaš bolnika pred vrati, pa ga ne moreš sprejet. Verjetno bi lockdown to omilil,” je povedala sogovornica. Opozorila je, da če bo priliv bolnikov tako naraščal tudi v naslednjih sedmih do desetih dneh, bodo presegli vse kapacitete.

V mariborskem kliničnem centru so pri covidnih bolnikih videli veliko hudih zapletov. Bolniki, denimo, izkašljujejo nekrotične dele pljuč, zaradi česar se jim zamašijo tubusi, kar lahko vodi do srčnega zastoja. Možgansko kap sta utrpela dva bolnika, pojavljajo se tudi možganske krvavitve, tromboze v pljučih so praktično pravilo. Imeli so tudi zaplete v trebuhu, kot so zaprtje žil, odmrtje črevesja …

Po besedah zdravnice so trenutno bolniki nekoliko mlajši, med njimi so tudi cepljeni. To so akutno bolni bolniki, zgodi se, da pridejo pozno. “V spominu mi je ostal 47-letni bolnik, ki je prišel z res hudimi težavami. Dve uri smo se borili za njegovo življenje, njegovo stanje nam je uspelo stabilizirati, je pa ob ponovnem srčnem zastoju žal umrl čez teden dni,” je dr. Strdin Košir delila eno od zgodb in poudarila, da se vsi hudi zapleti pri bolnikih dotaknejo osebja v bolnišnici. “Vsak bolnik, ki je sprejet v intenzivno enoto, je življenjsko ogrožen. Brez naše pomoči bi bili v nekaj urah mrtvi,” je opozorila.

Kaj je največja zahvala?

“Imamo dovolj bolnikov, ki so bili na mehanični ventilaciji. Nekateri bolniki se pridejo zahvalit, eden od bolnikov, ki je bil 90 dni na intenzivni negi, od tega 60 dni na ventilatorju, nam je celo priredil nekakšen piknik,” je pripovedovala dr. Alenka Strdin Košir in poudarila, da je zanje največja zahvala to, da bolnik pride do vrat, da vidijo, da je znova dobro. Velikokrat tudi slišijo, kako bolniki po težkem covidu-19 obžalujejo, da se niso cepili prej.

Med njimi je tudi 60-letni bolnik, ki je bil pred kratkih po štirih tednih odpuščen iz intenzivne nege. “Na neki točki sem ga vprašala, zakaj se ni cepil,” je pripovedovala sogovornica. Njegov odgovor se je glasil: “Ker sem bil butelj.” Kot je povedala zdravnica, je bolnik prebiral novice, predolgo se je odločal in kot je povedal, je lahko zaradi tega jezen samo nase.

Kader, ki oskrbuje covidne bolnike, so morali razporediti od drugod, je še povedala dr. Strdin Košir. “Pri nas je to 40 zdravnikov in 91 diplomiranih medicinskih sester, vse te osebe smo od nekod vzeli in vsi niso enako kompetentni za delo s covidnimi bolniki. In to je le intenzivna terapija, potem imamo še tri akutne oddelke,” je opisala, kako nanje vpliva pomanjkanje zdravstvenega osebja.

Kot je dodala, se zato, ker je medicinskih sester premalo, stvari včasih delajo površinsko, kar pri osebju povzroča stiske. Vsi, tako medicinske sestre kot zdravniki, delajo nadure in veliko dežurajo. Javnost, je dodala, jih ne spodbuja več tako kot včasih, zato se osredotočajo na ustvarjanje kar se da pozitivne mikroklime in občutka kolegialnosti.

Obvezno cepljenje: vlak, ki je že odpeljal

Obvezno cepljenje v tem trenutku ne bo spremenilo ničesar več, je menila dr. Strdin Košir, ki je bila zagovornica obveznega cepljenja, predvsem za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, javni upravi. Tisti, ki se ne bi cepili, bi po njenem morali na neplačan dopust. “A ta vlak je že odpeljal,” je dodala, epidemija se je preveč razširila.

Komentirala je tudi protestnike, ki praviloma ob sredah nasprotujejo ukrepom za zajezitev širjenja covida-19. Kot je pripovedovala, je zanje, ki delajo s covidnimi bolniki, virus še kako resničen ,in ker tako veliko ljudi zanika virus, je po njenem v taki družbi težko živeti. Pri tem pa dr. Strdin Košir problema zanikanja virusa ne vidi v mehurčkih družbenih omrežij, temveč predvsem v tem, da teorijam zarote verjame tako velik odstotek ljudi. “Skrbi me, da je polovica družbe pripravljena temu verjeti,” je opozorila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje