Razmere na cestah so se umirile, kje se osvežiti ob visokih temperaturah?

Slovenija 18. Jun 202215:32 > 18:13 1 komentar
Skok v vodo v Idrijski beli
BOBO

Temperature so visoke in mnogi osvežitev iščejo v objemu naravnih kopalnih voda. To se odraža tudi v prometu, ki so ga zaznamovale gneče na različnih koncih Slovenije. Razmere na cestah so se proti večeru umirile.

Tretji junijski konec tedna je in mnogi se ob visokih temperaturah odpravljajo nekam, kjer se bodo lahko osvežili. To se odraža tudi v prometu – tudi Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je pred dnevi napovedala, da bo letošnje poletje poletje zastojev.

Razmere na slovenskih cestah so se do večera nekoliko umirile, podaljšal pa se je zastoj na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke. Za pot z osebnim vozilom proti Kranjski Gori ali Jesenicam Prometno-informacijski center za državne ceste priporoča izvoz Lesce. Zastoj na avtocesti pred predorom Karavanke v smeri proti Avstriji je trenutno dolg devet kilometrov. Pot z osebnim avtomobilom od Ljubljane do Karavank po izračunih prometno-informacijskega centra traja nekaj manj kot dve uri.

Promet je na več odsekih zgoščen tudi na cesti proti Kranjski Gori ter naprej na cesti proti Italiji, o 500-metrski koloni vozil poročajo tudi s štajerske avtoceste pred Dragučovo v smeri proti Šentilju.

Na južni meji za izstop iz države ni čakalnih dob, drugače pa je pri vstopu v Slovenijo. Na mejnem prehodu Gruškovje čakajo osebna vozila za prestop meje več kot dve uri, na mejnem prehodu Obrežje do eno uro, na mejnem prehodu Jelšane pa pol ure.

Kot smo poročali, bodo temperature ta vikend že precej visoke. Slovenija se je namreč znašla na robu vročinskega vala, ki je zajel jug Evrope. “Ali bo že v soboto izpolnjen pogoj, ki bi označil prvi dan vročinskega vala, bomo še videli. Vroče bo tudi v nedeljo, ponedeljek in torek. V sredo že kaže na osvežitev,” je pred dnevi za N1 pojasnil meteorolog Brane Gregorčič. Spomnimo, da za vročinski val velja obdobje, ko je najmanj tri zaporedne dni povprečna temperatura nad izbrano mejo, ki je odvisna od podnebnega tipa. Za zmerno podnebje hribovitega sveta je meja 22 stopinj Celzija, za celinsko podnebje 24 stopinj Celzija in za omiljeno sredozemsko podnebje 25 stopinj Celzija.

Sava, reka, Slovenija
Profimedia

Številni ob visokih temperaturah tako iščejo osvežitev v rekah in morjih. Je pa – preden na glavo skočite v naravno vodo – dobro preveriti, katere kopalne vode so primerne za kopanje. Kot smo poročali, je agencija za okolje pripravila poseben zemljevid, na katerem lahko preverite, kje se je varno kopati. Vse kopalne vode, ki so na zemljevidu označene, so skladne s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Z oceno odlično so denimo ocenjene kopalne vode Blejskega jezera, Bohinjskega jezera, Šobčevega bajerja ter večina lokacij na morju. Ponovno so odlične vse kopalne vode reke Soče in kar pet lokacij na Kolpi.

Na razočaranje mnogih se za zdaj sicer še ni mogoče kopati v Ljubljanici. Kot smo poročali, si je mestna občina Ljubljana prizadevala za vzpostavitev kopališča na Špici, a postopek razglasitve kopalne vode zahteva večletno spremljanje in visoko kakovost vode. Občina s tem namenom zdaj izvaja monitoring Ljubljanice in Save.

Temperature rek in morja so sicer že zelo prijetne. V Kopru so danes namerili 25,1 stopinje Celzija, v Piranu pa 24,5, Bohinjsko jezero ima 23,1 stopinje Celzija, Blejsko ima 22,2 stopinje, Krka ima na merilni postaji Podbočje 21,7 stopinje Celzija, medtem ko ima Soča pri Solkanu 18,1 stopinje Celzija.

Ne pozabite na zaščito pred soncem in pitje vode

Vsekakor med uživanjem v naravi ne pozabite na zaščito pred soncem. Izpostavljanje soncu je smotrno omejiti med 10. in 17. uro, poskrbite, da ste izbrali primerna lahka in gosto tkana oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami, zaščitite tudi svoje oči in se zaščitite s faktorjem, ki brani pred UVA in UVB žarki, je med drugim zapisano v nasvetih, ki so jih pripravili na NIJZ. Obenem ne pozabite na uživanje ustrezne količine vode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje