Na Počku vojaška vaja pod vodstvom Američanov

Slovenija 20. Maj 202115:18 > 18:24 0 komentarjev
poček
Žiga Živulovič jr./BOBO

Na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku je danes potekal del vojaške vaje Defender Europe 2021. V sklopu večnacionalnih vaj se predstavniki urijo pod vodstvom ameriške vojske. Ob premierju Janezu Janši in ministru za obrambo Mateju Toninu si jo je ogledal tudi poveljnik ameriških sil v Evropi general Tod D. Wolters.

Na vajah v Sloveniji sodeluje okrog 2000 pripadnikov SV, dodatnih 250 se jih uri izven domovine. V Sloveniji je sicer prisotnih tudi okrog 600 pripadnikov zavezniških in partnerskih vojsk, vodja  vaj v Sloveniji je poveljnik sil Slovenske vojske Miha Škerbinc.

“To je bil dinamičen prikaz vaje, ki v Sloveniji traja že dlje časa. S tem sta Republika Slovenija in SV pomembno prispevali k večji vseevropski vaji Defender Europe 2021. Danes je bila prikazana izjemno kompleksna vaja, ki se mogoče zdi na prvi pogled enostavna, vendar je bila glede na število sodelujočih zahtevna, da je vse delovalo tako, kot mora,” je po zaključku prikazne vaje povedal obrambni minister Matej Tonin in ob tem pohvalil sodelujoče za odlično izvedbo.

Žiga Živulovič jr./BOBO
POČEK POČEK
Žiga Živulovič jr./BOBO
POČEK POČEK
Žiga Živulovič jr./BOBO

Škerbinc pa je v izjavi poudaril, da so enotnost, solidarnost in kohezija značilnost zavezništva na političnem področju, na vojaškem področju pa so to sodelovanje, povezovanje, integracija in predvsem trdo usposabljanje in skupne vaje. “To so osnovni pogoji za to, da bomo, če bo potrebno, prevladali na bojišču in zagotovili zmago,” je dejal.

Med 17. in 22. majem v Sloveniji poteka niz vaj Defender Europe 2021, ki so jih poimenovali Zvezdni vitez, Jadranski udar in Takojšen odgovor, pripadniki SV pa sodelujejo tudi na vajah na Madžarskem, Češkem in v Nemčiji.

 

Na letošnji vaji preizkušajo koncept delovanja Slovenske vojske v Sloveniji kot delu zaledja Nata, ob upoštevanju dejstva, da je del enot Slovenske vojske napoten v sestave zavezništva izven Slovenije. Slovenija je enakovredna partnerica zavezništva Nato, so navedli na spletni strani Slovenske vojske.

S sodelovanjem na vajah naša vojska izgrajuje vojaške zmogljivosti, se uri in povezuje. Obenem pa kot enakovreden partner utrjuje svojo vlogo v zavezništvu z namenom učinkovitejših in odzivnejših sil za zagotavljanje skupne varnosti in miru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!