Na RTV Slovenija menijo, da sodišče v primeru Gorščak ni upoštevalo vseh dejstev

Slovenija 21. Mar 202315:00 1 komentar
Natalija Gorščak
Natalija Gorščak. Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Vodstvo RTV Slovenija se je odzvalo na odločitev višjega delovnega sodišča v Ljubljani, da je bila razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice TVS leta 2021 nezakonita. Kot so zapisali v odzivu, sodišče ni upoštevalo vseh argumentov in dejstev. Napovedali so še, da bodo proučili možnosti uporabe drugih pravnih sredstev.

Po mnenju vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani, ki je odločilo, da je bila razrešitev Natalije Gorščak z mesta direktorice Televizije Slovenija avgusta 2021 nezakonita, ni upoštevalo vseh argumentov in dejstev. Zato bodo proučili možnosti uporabe drugih pravnih sredstev, so pojasnili za STA.

Iz vodstva RTVS so sicer v odzivu na omenjeno sodbo sporočili, da so prejeli odločitev sodišča, ki jo spoštujejo.

Delovno in socialno sodišče je lani ugodilo pritožbi nekdanje direktorice nacionalne televizije zoper odločitev takratnega generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki jo je 20. avgusta 2021 razrešil s tega položaja. Kot razlog je navedel neizvrševanje njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt Televizije Slovenija za leto 2019, pri čemer ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja zavoda Igorja Kadunca.

Nenazadnje ji je očital, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa. Gorščak je medtem vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožič.

Kot je v ponedeljkovem sporočilu za javnost pojasnila Gorščak, je sicer na delovno mesto ne morejo vrniti, ker se ji je mandat iztekel. “Zdaj že vemo, da je bil generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough v svojem prvem mandatu nezakonito imenovan, izvedel je nezakonito razrešitev, vse pa ob podpori programskih svetnikov, ki se seje programskega sveta 16. avgusta 2021 niso udeležili,” je zapisala Gorščak.

Po njenih besedah za nobeno od dejanj, torej “niti za nezakonito imenovanje niti za nezakonito razrešitev, ki so jo s svojim neaktivnim delovanjem podprli, očitno ne bodo odgovarjali”. Prav tako tudi plačilo stroškov tožbe ne bo bremenilo nikogar osebno, ampak vse plačnike prispevka za Radiotelevizijo Slovenije (RTVS), je dodala.

Njene navedbe v sporočilu za javnost o Whatmoughovem nezakonitem imenovanju se nanašajo na odločitev Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je prišla v javnost v začetku marca. V skladu z njo je bilo imenovanje Graha Whatmougha za generalnega direktorja zavoda januarja 2021 nezakonito. Višje sodišče je s tem ugodilo nekdanjemu generalnemu direktorju RTVS Igorju Kaduncu, ki se je pritožil na prvostopenjsko sodbo.

Grah Whatmough je po uveljavitvi novele zakona o RTVS, potrjeni na novembrskem referendumu, sicer v. d. generalnega direktorja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje