Nad Slovenijo znova leti eno največjih zračnih plovil na svetu

Slovenija 06. Jul 202214:48 > 15:06 0 komentarjev
Cepelin
Flight radar

Največje poltogo zračno plovilo na svetu Goodyear Blimp bo danes in v četrtek spet vidno na slovenskem nebu. Plovilo modela Zeppelin NT tretjič zapored namreč leti nad evropskimi mesti in pot ga vodi tudi nad Slovenijo. Danes bo državo preletel od Maribora, Celja, Ljubljane in Kranja do letališča v Lescah, na katerem bo ostal čez noč.

Plovilo je Slovenijo dvakrat preletelo že lani, zadnja dva meseca pa v sklopu letošnje evropske turneje spremlja in skrbi za zračne posnetke najpomembnejših avtomobilističnih dirk. V preteklih dveh mesecih so tako z njega med drugim snemali vzdržljivostno dirko 24 ur Le Mansa, kot zadnjo pa bo ta konec tedna obiskal dirko svetovnega vzdržljivostnega prvenstva FIA v Monzi.

Na pot proti slavnemu dirkališču v okolici Milana se je blimp v ponedeljek podal iz Nemčije, po postanku v Welsu v Avstriji pa bo danes letel nad Slovenijo. Trenutno naj bi bil viden na nebu nad Mariborom in okolico, okoli 13.30 bo letel nad Celjem, v nadaljevanju se bo podal proti Ljubljani in ob 14.10 letel nad slovenskim glavnim mestom, pot bo nato nadaljeval proti Kranju, nad katerim bo predvidoma letel ob 14.40. Okoli 15. ure bo pristal na letališču Lesce ter tam tudi “prenočil”, so sporočili iz gumarske družbe Goodyear.

Cepelin
GOODYEAR

Dolg več kot 75 metrov

V četrtek bo predvidoma v dopoldanskih urah poletel proti Italiji. Ure preleta so predvidene, a se lahko zaradi vremenskih razmer, predvsem vetra, še spremenijo. V Goodyearu zato priporočajo, da pot tega ambasadorja njihove blagovne znamke zainteresirani spremljajo s pomočjo radarja Flight.

Goodyear Blimp je dolg več kot 75 metrov, visok je skoraj 18 metrov, poganjajo ga trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Plovilo lahko bdi nad določeno točko in se med lebdenjem tudi obrne okoli lastne osi. Plovilo bo Slovenijo preletelo približno 300 metrov nad tlemi.

Cepelin nad Kamnikom:

Cepelin
N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!