Nadzor nad prejetimi darili javnih uslužbencev bo izvajala KPK

Slovenija 06. Jul 202117:16 1 komentar

Minister za pravosodje je v uradnem listu objavil pravilnik, ki ureja obveznosti javnih uslužbencev in funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril. S pravilnikom se na novo ureja poročanje o prejetih darilih in nadzor nad področjem daril, ki ga bo zdaj izvajala Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Kot so na ministrstvu za pravosodje zapisali v sporočilu, objavljenem na vladnih spletnih straneh, se s poenotenjem ureditve za javne uslužbence in funkcionarje odpravljajo nejasnosti glede delitve področja, izboljšuje se nadzor, poročanje o prejetih darilih pa bo enostavnejše.

Dodali so, da je novosti na področju sprejemanja daril prinesla že novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Med drugim so na novo odločene mejne vrednosti daril, ki jih lahko sprejmejo javni uslužbenci in funkcionarji.

Ti morajo zavrniti darila, ki so vredna več kot 100 evrov. Prav tako so prepovedana darila v obliki denarja, vrednostnih papirjev, darilnih ali vrednostnih bonov in dragih kovin. Prav tako ni dovoljeno sprejeti darila, ki lahko vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na objektivno in nepristransko opravljanje dela uradne osebe ali če bi sprejem darila pomenil storitev kaznivega dejanja.

O darilih, katerih vrednost ne presega 50 evrov, javnim uslužbencem in funkcionarjem ni treba poročati, določa pravilnik. Morajo pa osebi, zadolženi za vodenje seznama daril znotraj svoje organizacije, poročati o darilih, katerih vrednost presega 50, ne presega pa sto evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje