Naslednji teden bodo poslanci odločali o še enem referendumu

Slovenija 21. Okt 202211:30
ustavno sodišče
Foto: Denis Sadiković/N1

Poslanci bodo na izredni seji prihodnji petek odločali tudi o nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Ta je potrdil tudi časovnico redne seje, ki bo trajala od ponedeljka do četrtka, na njej pa poslance čaka tudi nekaj pomembnejših kadrovskih odločitev.

Redna seja se bo začela v ponedeljek s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrom.

V torek sledi obravnava novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki pomeni realizacijo podpisanega dogovora med vlado in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2022 in 2023.

Hkrati z omenjenim predlogom je vlada pripravila novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki realizira del stavkovnega sporazuma med vlado ter Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). A omenjene novele DZ ne bo sprejemal na redni seji, pač pa na izredni.

Na torkovem delu seje pa bo DZ odločal o noveli zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je podlage za nemoten prenos premoženja, pravic, obveznosti in terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) na SDH. Isti dan bodo imeli med drugim na mizi še vladni predlog zakona o oprostitvi plačila nadomestila za vzdrževanje in delovanje namakalnega razvoda Vogršček za leto 2022.

Vse zakonske predloge, ki jih bo DZ obravnaval v torek, bodo poslanci sprejemali po nujnem postopku.

Sredin del seje pa bodo zaznamovale prve obravnave treh zakonskih besedil. Poslanci bodo opravili splošno razpravo o dveh vladnih predlogih: noveli zakona o davčnem postopku in noveli zakona o finančni upravi. Obe noveli sodita v vladni sveženj davčnih sprememb, s katerimi posega v spremembe, sprejete marca letos v mandatu prejšnje vlade, prinaša pa tudi nekatere nove rešitve.

V sredo bodo opravili tudi prvo obravnavo novele zakona o ustanovitvi občin, s katero SDS predlaga podelitev statusa mestne občine Slovenski Bistrici.

Seja se bo zaključila v četrtek, ko bodo imeli poslanci na mizi tudi mandatno-volilne zadeve. Glede na napovedi koalicijskih poslanskih skupin je pričakovati, da bo DZ za ustavno sodnico izvolili Nežo Kogovšek Šalamon, za viceguvernerja Banke Slovenije pa imenovali Primoža Dolenca. Bolj negotov je razplet glasovanja za mesto kandidata za sodnika na Sodišču EU v Luksemburgu, saj sta za eno mesto dva kandidata, Marko Ilešič in Jure Vidmar. Tudi po seji mandatno-volilne komisije ni razvidno, kdo od njiju med poslanci uživa večjo podporo.

V petek bo sledila izredna seja, na katero je kolegij predsednice DZ uvrstil tudi predlog sklepa o nedopustnosti referenduma o spremembah družinskega zakonika. Tega je predlagala vlada, ki opozarja, da se vložena pobuda za razpis zakonodajnega referenduma – to so vložili v koaliciji Za otroke – nanaša na zakon, s katerim se odpravlja neustavnost, ugotovljena z odločitvama ustavnega sodišča, zato referendum o njem ni dopusten.

Na izredni seji bodo imeli poslanci pred seboj še predlog zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva. Tudi za ta predlog je vlada vložila predlog sklepa o nedopustnosti referenduma. A ga DZ na tej seji še ne bo obravnaval, so se pa člani kolegija danes dogovorili, da izredno sejo na to temo skličejo takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar