Sviz opozarja na težave učiteljev: preslišani, podcenjeni, preobremenjeni

Slovenija 03. Okt 202213:53 1 komentar
Stavka zaposlenih v šolstvu
Žiga Živulović jr./Bobo

V Svizu pred svetovnim dnevom učiteljev opozarjajo na težave učiteljev in izobraževalnega sistema. Med ključnimi izpostavljajo pomanjkanje kadra, neustrezno vrednotenje poklica in neposluh odločevalcev. "Politika mora izobraževanje postaviti v strateški položaj razvoja naše države," je ob tem pozval glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Letošnji dan učiteljev, ki ga bomo obeležili v sredo, poteka pod geslom Preobrazba izobraževanja: samo z učiteljicami in učitelji. Kot je ob tem na današnji novinarski konferenci izpostavila predsednica glavnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Jelka Velički, ugotovitve učiteljev in učiteljic namreč tisti, “ki bi jih morali slišati, preslišijo ali pa se jim sploh ne zdijo pomembne, da bi ukrepali”.

Učiteljski poklic v Sloveniji je podcenjen, saj je učiteljsko delo ovrednoteno slabše kot delo s primerljivo izobrazbo na drugih področjih. Zaposleni tudi vedno bolj čutijo nezaupanje do opravljenega dela, čeprav je njihova vloga pri podpiranju in razvoju izobraževanja velika, preobremenjenost in izgorelost pa nista temi, ki bi zanimali odločevalce, je še naštela Velički.

Po njenih besedah tudi resno opozarjanje na pomanjkanje učiteljev, ki se bo z leti še povečevalo, nima pravih odzivov. “Izkušeni pedagogi zapuščajo poklic, nekateri zaradi upokojitve, drugi pa zaradi iskanja nove poklicne priložnosti. Vse manj je kandidatov, ki bi jih želeli nadomestiti, saj marsikateri mladi po končanem pedagoškem izobraževanju poklicne poti sploh ne želijo začeti dela v izobraževalnih ustanovah in iščejo zaposlitev drugje,” je opisala razmere. Tisti, ki vztrajajo, se zavedajo pomembnosti kakovostnega izobraževanja ter potreb po prenovi, a so ob tem vse bolj zaskrbljeni zaradi slabšanja delovnih pogojev.

Branimir Štrukelj je opomnil, da nobena oblast ne sliši njihovih opozoril, da v Sloveniji vse od gospodarske krize v letu 2008, ko je bilo izobraževanje deležno največjih rezov od vseh dejavnosti v javnem sektorju, izvajamo zgrešeno politiko v odnosu do pomena vzgoje in izobraževanja.

“Delamo usodne napake, ki bodo to državo na koncu izjemno veliko stale, namesto da bi politika končno spregledala, da bi lahko bilo izobraževanje edina realna primerjalna prednost, ki bi jo ta majhna država lahko imela pred drugimi,” je dodal.

Velički se je učiteljicam in učiteljem zahvalila za opravljeno delo in jih pozvala, da samozavestno vztrajajo v tem lepem poklicu, Štrukelj pa je izrazil upanje, da jih politika ob letošnjem svetovnem dnevu ne bo pozabila, kot se je to zgodilo lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje