Nataša Pirc Musar ob dnevu državnosti: Država smo ljudje, ne peščica voditeljev

Slovenija 24. Jun 202321:59 15 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Borut Živulović/BOBO

Na današnji osrednji proslavi na predvečer dneva državnosti je predsednica republike Nataša Pirc Musar nagovorila državljane, naslovila spore preteklosti, prav tako pa izzive, s katerimi se soočamo danes in s katerimi se bodo soočali naši zanamci. Ostra je bila do nekaterih potez nekdanjih slovenskih vlad in dogajanja po svetu, svoj govor pa je zaključila z besedami, da le država, ki ni obremenjena s preteklostjo, lahko vso svojo energijo usmeri v prihodnost.

V nedeljo bo Slovenija obeležila 32. obletnico osamosvojitve, ko je takratna slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejela ključne dokumente za osamosvojitev Slovenije. Že danes v počastitev dneva državnosti po državi potekajo številne slovesnosti, vrhunec prireditev je bila tudi letos osrednja državna proslava na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Po protokolarnem prihodu visokih gostov, kot so predsednik vlade Robert Golob, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednica republike Nataša Pirc Musar, je slednja nagovorila zbrane.

“Poskušali so nas razkosati, podjarmiti. Vsemu temu smo se uprli in zmagali. Izborili smo si lastno, samostojno državo; navkljub okolju, ki nam v preteklosti pogosto ni bilo naklonjeno,” je dejala o zgodovini Slovenije, preko katere zremo tudi v prihodnost. V nadaljevanju je Pirc Musar kritizirala ustanovitev in ukinitev nacionalnega dneva spomina na žrtve komunizma. Izrazila je željo, da bi zgodovino dojemali državniško in ne politično.

O izvensodnih pobojih je povedala, da so “ne samo grobo kršenje prava; biti morajo in so tudi predmet javne obsodbe ter spomina na tragično obdobje slovenske zgodovine”.

Pirc Musar meni, da moramo biti vključujoča družba, ne le za sedanje generacije prebivalcev in prebivalk naše države, ampak tudi za zanamce. “Ljudje, ki v srcu dobro mislimo, ne govorimo o odstranjevanju drugače mislečih. Ljudje, ki v srcu dobro mislimo, smo strpni, tuje so nam sovražnosti – ksenofobija, homofobija, rasistična ter druga nestrpna prepričanja, ki ogrožajo sočloveka. V svetu, kjer dobro mislimo, nestrinjanje ni prekletstvo, temveč je vrednota. Raznolikost nas bogati,” pa je predsednica republika naslovila stanje, ki si ga želi v družbi.

V govoru se je tudi zavzela za pravno državo brez kompromisov, za strokovno in etično ustavno sodišče, vrhunsko diplomacijo, neodvisno delovanje medijev, reševanje sporov s pomočjo argumentov, sodelovanje držav. Kritizirala je dogajanje v Ukrajini, radikalizacijo, avtokracijo, zlorabo umetne inteligence, stanje okolja. “Dobiček nikakor ne more biti sprejemljiv kot edino vodilo uspeha in delovanja. Merilo uspeha danes in v prihodnje ne bodo le številke o gospodarski rasti, temveč uspešnost prizadevanj za spopadanje s težavami na svetovni ravni, kot so podnebne spremembe, prehranska varnost, staranje prebivalstva. Vrednota prihodnosti ne bo imeti več, ampak imeti manj, a boljše. Imeti manj zato, da bo več ostalo za tiste, ki prihajajo za nami. Za otroke in mlade, ki jim zapuščamo ta planet,” je poudarila in pred voščilom vsem državljanom dodala še:

“Poznate me. Sem predsednica, a predvsem – Nataša. Tega si ne bom pustila vzeti. Kot Nataša vem in čutim, da le država, ki ni obremenjena s preteklostjo, lahko vso svojo energijo usmeri v prihodnost. In nanjo moramo biti dobro pripravljeni.”

Nataša Pirc Musar Nataša Pirc Musar
Borut Živulović/BOBO
Nataša Pirc Musar Nataša Pirc Musar
Borut Živulović/BOBO
Robert Golob in Tina Gaber Robert Golob in Tina Gaber
Borut Živulović/BOBO
Urška Klakočar Zupančič Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović/BOBO
Osrednja državna slovesnost ob dnevu državnosti Osrednja državna slovesnost ob dnevu državnosti
Borut Živulović/BOBO

Pirc Musar je pred proslavo v predsedniški palači sprejela tudi svojce padlih v vojni za Slovenijo leta 1991. Dejala je, da imajo s svojimi dragimi z državo posebno, neločljivo vez, ki je bila stkana iz ljubezni do domovine in neizmernega poguma. Za požrtvovalnost in požrtvovalnost njihovih ljubljenih je izrazila globoko hvaležnost: “Vaši možje, očetje in sinovi so za svojo domovino, za vse nas, dali največ, kar so imeli – svoje življenje. Vsi ranjeni pa z globokimi ranami živite še danes.”

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje