Nekdanji predsednik Pahor: Vlada je nekako trčila ob zid

Slovenija 29. Nov 202310:33 15 komentarjev
Borut Pahor
Borut Pahor (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji predsednik države Borut Pahor je v pogovorni oddaji na Radiu Slovenija opozoril, da so vse vlade do zdaj čez čas izgubljale podporo, tudi njegova, vendar pa kot problem aktualne vlade izpostavlja, "da nima projektov, ki bi ta hip pomagali Sloveniji, da napreduje". Po njegovem mnenju si trenutna vlada lahko povrne zaupanje, a to bo težko. O zapletih pri glasovanju v DZ pa je dejal, da bi moral biti državni zbor zelo previden z ugotovitvijo, da je šlo za tehnično napako, saj se mu lahko to v prihodnosti maščuje. Medtem Pahor na aktivnosti Anžeta Logarja gleda s simpatijo.

Nekdanji predsednik Borut Pahor je v pogovoru za oddajo Ob 8h na Radiu Slovenija opozoril, da so vse vlade do zdaj skozi čas izgubljale podporo, tudi njegova, vendar pa problem aktualne vlade ni, da te podpore ne bi imela v DZ, pač pa “da nima projektov, ki bi ta hip pomagali Sloveniji, da napreduje”.

Vlada je nekako trčila ob zid, meni.

Na vprašanja, ali lahko vlada Roberta Goloba še upraviči in si povrne zaupanje volilcev, je Pahor dejal, da ni nemogoče, je pa težko. “Če bi sedanja koalicija imela v predalu, tik pred tem, da pošlje v državni zbor nekaj reformnih projektov, ki bi pametno zaposlili javno razpravo, bi bilo to možno, bi bilo to celo verjetno,” je dejal. To, kar se zdaj dogaja, niso smiselne razprave, je dodal.

Po njegovih besedah bi bilo “zdaj verjetno pošteno s strani predsednika vlade in koalicije, da se usedejo in zelo tovariško, če želite, ne samo politično, pomenijo, ali in koliko lahko še dajo Sloveniji, da smejo vzbujati neko pričakovanje do njih”.

Golob je po njegovem mnenju napačno ocenil, da je dovolj, da vlada z revanšizmom proti politiki nekdanjega premierja. “To ni dovolj, nejanšizem ni odgovor na potrebe naše države, potrebujemo neko konstruktivno politiko, ta vlada je pa ta hip še ni sposobna dostaviti,” je bil kritičen.

Na aktivnosti Anžeta Logarja pa Pahor gleda s simpatijo. “Zato ker se mi zdi na neki način paradoksalno, da pravzaprav na neki način nekatere sile na desni sredini bolj razumejo klic časa kot tiste na levi sredini,” je dejal. Ob tem je izpostavil Logarjevo razumevanje, da ima večina ljudi, tudi tisti, ki se s tabo ne strinjajo, rada spravljiv, spoštljiv in nearoganten jezik.

Če bo želel nagovoriti ljudi, da ga volijo kot stranko, pa bo moral povedati, zakaj naj ga volijo, za kateri program, katera so njegova temeljna stremljenja, v čem je drugačen od drugih, je opozoril Pahor. Kako se bosta Logar in predsednik SDS Janez Janša zmenila za sodelovanje ali nasprotovanje, pa je eno od vprašanj, ki je temeljno za razvoj desne sredine v naslednjih letih, meni.

Glede zapletov pri glasovanju v DZ pa je dejal, da bi moral biti državni zbor zelo previden z ugotovitvijo, da je šlo za tehnično napako, saj se mu lahko to v prihodnosti maščuje. “Kajti jutri se lahko dvigne nekdo in bo rekel ‘tehnična napaka je na moji napravi’.” Kot predsednik državnega zbora v času prenove glasovalnega sistema v DZ je izpostavil, da je tisti, ki na koncu lahko izda licenčno mnenje o tem, da je šlo za napako, proizvajalec. “Dvomim, da bo proizvajalec priznal, da je šlo za tehnično napako, če bo tako, pa se lahko zgodijo potem v nadaljevanju postopka zlorabe,” je posvaril.

“Mislim, da bi bilo pametneje z vidika vodenja državnega zbora, če bi rekli, da je verjetno šlo za človeško napako in se opravičili,” meni Pahor.

Sicer pa ugotavlja, da v DZ “manjka tistih poslancev, ki veliko preberejo, ki se oglašajo, ki se tehtno oglašajo in ki se tehtno kregajo”.

Na vprašanje o tem, ali njegovo članstvo v SD ostaja zamrznjeno, pa je dejal, da “je to na neki način za vse nas najboljše”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje