Od višine škode bo odvisno tudi, koliko lahko dobimo od EU

Slovenija 03. Sep 202316:06 4 komentarji
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen v Črni
Borut Živulović/BOBO

Mesec dni po obsežnih poplavah v več kot 140 občinah, ki jih je ujma prizadela, teče popis škode. Skupna ocena, ki naj bi jo dobili do konca septembra, bo zelo pomemben podatek: v prvi vrsti zato, ker bo jasno, koliko najmanj bo treba zbrati za sanacijo, poleg tega pa je od višine škode odvisno, koliko pomoči bomo dobili iz Bruslja. V solidarnostnem skladu nam je na voljo 400 milijonov evrov, a izplačilo ne sme presegati šest odstotkov škode.

Ko je vlada ta teden sprejemala interventni zakon za pomoč prizadetim v poplavah, je bilo eno od osrednjih vprašanj opozicije, ali že vemo, kolikšna je škoda. Vladni predstavniki so en za drugim priznavali, da ne.

Premier Robert Golob je v četrtek, na dan dokončnega potrjevanja predloga zakona, dejal, da je neposredne škode od štiri do pet milijard evrov, še dve pa bomo predvidoma potrebovali, da infrastrukturo postavimo tako, da bo bolj odporna na morebitne prihodnje ujme.

Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da preden dobimo konkretno oceno ni smiselno sprejemati odločitev o novih davščinah in vlado pozval, naj umakne predlog solidarnostnega prispevka, česar pa ta ni storila. Interventni zakon je bil kljub temu sprejet.

Državni sekretar za obnovo Boštjan Šefic je o popisu in oceni škode govoril tudi v N1 STUDIO:

Konec meseca bolj natančna ocena

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec pa je ta teden razkrila nekaj podrobnosti o popisu škode  na javni infrastrukturi, v podjetjih in domovih prebivalcev in pomenu teh številk pri pridobivanju evropskih sredstev.

“Podatki se intenzivno zbirajo po občinah,” je dejala v torek na seji odbora za finance. Pojasnila je, da občine podatke vnašajo v posebno aplikacijo Ajda, popis pa morajo končati do 22. septembra. Po njenih besedah je izziv, ker so poplave prizadele veliko število občin. Kot smo že pisali, so bili škodni dogodki prijavljeni v več kot 140 občinah, kar sta dve tretjini vseh. “Čeprav imajo občine svoje popisne komisije, imajo predvsem tiste manjše dejansko težave,” je omenila sekretarka in dodala, da se občine zato povezujejo in si pomagajo.

Po 22. septembru bo imela državna komisija za popis škode teden dni časa, da uskladi podatke občin, če bodo razlike v metodologijo, in da jih – tako Jazbec – “spravi čim bolj na podoben imenovalec”. Celostno oceno škode naj bi torej dobili do konca septembra. “Potem je treba to metodologijo uskladiti še z metodologijo Evropske komisije, kaj nam oni priznajo,” je nadalje pojasnila Jazbec.

Rok za oddajo vloge za solidarnostni sklad je 12 tednov po začetku ujme. Glede na to, da so se poplave začele 4. avgusta, je rok 27. oktober.

Solidarnostni sklad EU krije do šest odstotkov škode

Končna ocena, usklajena z metodologijo Evropske komisije, bo pomembna, saj bo iz tega vidno, koliko denarja bomo dobili iz solidarnostnega sklada.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob obisku v Sloveniji takoj po poplavah dejala, da bo Sloveniji iz tega sklada na voljo 400 milijonov evrov. A izplačilo ni samoumevno,

Pravila komisije določajo, da izplačilo iz sklada ne more preseči šest odstotkov škode. Drugače povedano, 400 milijonov lahko dobimo, če bo celotna ocena škode vsaj 6,7 milijarde evrov. Kot izhaja iz zgornje tabele, je Hrvaški po potresu v Zagrebu pred tremi leti sklad financiral 5,9 odstotka škode.

Državna sekretarka Saša Jazbec je v četrtek v DZ pojasnila, da solidarnostni sklad financira povrnitev sredstev v prvotno stanje, ne pa tudi kakšne posredne škode, zato je treba ocenjevati previdno. "Sredstva, ki jih bomo dobili iz Evrope, bodo upravičena samo pod pogojem, da bomo imeli dejansko dokazila. Zato smo tu tudi šli v proaktivno akcijo, da je treba zbirati račune, da je treba pač imeti dokazila, da pač to potem lahko dejansko dobili izplačano," je poudarila Jazbec in povedala tudi, da so se glede metodologije na ministrstvu povezali s hrvaškimi kolegi, ki so ocenjevali škodo po potresih v letu 2020.

Predplačilo iz sklada si sicer lahko obetamo še letos. Von der Leyen je omenjala, da bi lahko dobili 100 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje