Neuradno na vrh inšpektorata za delo prihaja Luka Lukič

Slovenija 11. Sep 202217:37 1 komentar
Inšpektorat za delo
Posnetek zaslona/GOOGLE ZEMLJEVIDI

Po neuradnih informacijah Slovenske tiskovne agencije se na vrh inšpektorata za delo seli Luka Lukič, nekdanji novinar in predsednik Sindikata novinarjev Slovenije, ki danes deluje na Delavski svetovalnici. Minister za delo Luka Mesec bo v ponedeljek predstavil predvideno reorganizacijo inšpektorata in razkril odločitev o novem vodstvu tega organa, ki je brez vodstva, odkar je po razkritjih izkoriščanja delavcev v več podjetjih in posledičnih kritikah na račun dela inšpektorjev avgusta odstopil dosedanji vodja Jadranko Grlić.

Minister za delo Luka Mesec bo v ponedeljek razkril odločitev o novem vodstvu inšpektorata za delo, so sporočili z ministrstva. Poleg razširjenega tričlanskega vodstva bodo predstavili predvideno reorganizacijo inšpektorata. Po neuradnih informacijah bo glavni inšpektor za delo Luka Lukič iz Delavske svetovalnice.

Inšpektorat za delo je od julija 2018 do 10. avgusta letos vodil Jadranko Grlić. Petletni mandat je nastopil februarja 2019, a je minuli mesec po razkritju več primerov izkoriščanja tujih delavcev in kritik na račun dela inšpektorjev odstopil. Od tedaj je inšpektorat brez vodstva. S ponedeljkom naj bi funkcijo glavnega inšpektorja prevzel Lukič, ki je bil v preteklosti novinar in predsednik Sindikata novinarjev Slovenije. Ostali dve vodilni funkciji z vsebinsko-pravnega in organizacijskega področja naj bi prevzeli osebi, ki sta že zaposleni na inšpektoratu.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec je spremembe v vodenju inšpektorata napovedal prejšnji teden. Kot je dejal, načrtujejo razširjeno, tričlansko vodstvo. Podrobnosti ni predstavil, izpostavil je le, da “poanta ne bo več v širokih pregledih in navajanju statistik, temveč v targetiranju najbolj problematičnih podjetij”.

Inšpektorat se je v zadnjem obdobju večkrat znašel pod plazom kritik. Ko so mediji junija razkrili primer izkoriščanja delavcev v podjetjih Marinblu in Selea, je vodja Delavske svetovalnice Goran Lukić izpostavil, da inšpektorat takšnim delodajalcem praviloma spiše le kakšen opomin, če pa že izreče globo, pa podjetje zahteva sodno varstvo in se globa spremeni v opomin. Poleg tega so globe pogosto prenizke, da bi delodajalce odvrnile od kršitev, je opozoril. Delovne inšpektorje je treba navaditi, da se ne bodo bali svojih pooblastil, je pozval.

Inšpektorat za delo bdi nad tremi področji: delovnimi razmerji, varnostjo in zdravjem pri delu ter socialnim varstvom. Inšpektorji so v letu 2021 opravili 38.624 inšpekcijskih pregledov in ugotovili 18.343 različnih kršitev, na podlagi tega pa izdali 9736 upravnih in prekrškovnih ukrepov ter podali 36 naznanil sumov storitve kaznivega dejanja oziroma kazenskih ovadb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje