Golob o Grlićevem odstopu: Sicer bi odgovornost verjetno zahtevala vlada

N1 video 11. Avg 202217:15 > 17:22
Delite:

Premier Robert Golob je podprl odstop glavnega inšpektorja za delo Jadranka Grlića. Dejal je, da bi odgovornost sicer verjetno zahtevala vlada. Podprl je napoved ministra za delo Luka Mesca o kadrovski okrepitvi inšpektorata.

Predsednik vlade Robert Golob je podprl odstop glavnega inšpektorja za delo Jadranka Grlića, ki je odstopil dan po razkritju, da naj bi v znani ljubljanski avtopralnici izkoriščali indijske delavce. Minister, pristojen za delo, Luka Mesec je Grlićev odstop že sprejel. Minister je napovedal kadrovsko okrepitev inšpektorata, meni pa tudi, da je treba spremeniti način dela.

“Gre za preveč takih primerov, ki jih je treba izkoreniniti,” je rekel Golob in dodal, bi sicer odgovornost verjetno zahtevala vlada.

Podprl je tudi napovedano kadrovsko okrepitev. “Verjamem, da je to, da se inšpektorat na eni strani okrepi kadrovsko, hkrati tudi finančno, in da se začne dosledno zagovarjati odgovornost pri iskanju takih zlorab – edina mogoča pot naprej,” je rekel Golob na vladni novinarski konferenci.

Iz inšpektorata so v sredo sporočili, da je Grlić nepreklicno odstopil “predvsem zaradi očitno različnih pogledov vodstva ministrstva in vodstva inšpektorata ter njega osebno na pristojnosti in način dela Inšpektorata Republike Slovenije za delo”.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je njegov odstop sprejel. Ob tem pa je razkril še, da so inšpektorji prav v tej avtopralnici od leta 2014 prali svoje avtomobile. Napovedal je preiskavo domnevnih povezav med avtopralnico in inšpektoratom.

Delali 62 ur na teden, odvzeli so jim potne liste

Televizija Slovenija je poročala, da so tuji delavci v ljubljanski avtopralnici delali po 62 ur na teden za 650 evrov. Ob prihodu v Slovenijo so jim odvzeli potne liste. Bivali so v prostorih delodajalca, po pričevanju enega od njih pa je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice. Delavcem naj bi tudi grozil, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko.

Dan pred obiskom inšpekcije za delo so delavcem vrnili potne liste, po opravljenem inšpekcijskem pregledu pa jim jih je delodajalec ponovno odvzel, je še poročala televizija.

Junija so javnost pretresle informacije o delovnih, bivanjskih in higienskih pogojih v podjetjih Marinblu in Selea.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar