NIJZ po eksploziji: Zavrzite pridelke z vrtov, previdno na otroških igriščih

Slovenija 13. Maj 202213:09 > 13:09 0 komentarjev
melamin
N1

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po včerajšnji eksploziji in požaru v tovarni Melamin okoliškim prebivalcem priporoča, naj pridelke z vrtov, ki so bili izpostavljeni dimu in sajam, zavržejo, ker bi bili lahko onesnaženi. Prav tako priporočajo čiščenje vseh površin, kjer se igrajo otroci, tudi menjavo mivke v peskovnikih.

Po včerajšnji nesreči v Kočevju so prvi izsledki meritev pokazali, da v zraku ni povečanih koncentracij nevarnih snovi, ampak le dim in saje. Kljub temu na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje okoliškim prebivalcem svetujejo, naj bodo previdni. Taka so njihova priporočila: 

Čiščenje onesnaženih površin

“Če je vidna kakršnakoli onesnaženost okolja, je najbolje, da se tem območjem izognete, dokler niso očiščena,” svetujejo pri NIJZ. Obenem občanom priporočajo, da z z vodo in detergentom očistijo vse površine, ki jih je dosegel dim in so vidno onesnažene s sajami, med njimi so zunanje okenske police, klopi, mize, stoli, otroška igrala.

Pitna voda

Pri uporabi pitne vode je treba upoštevati priporočila upravljavca vodovoda. Župan Kočevja Vladimir Prebilič je sicer včeraj dejal, da je voda v občini normalno pitna.

Za lastnike kapnic velja, naj pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

Vrtovi in pridelki

Prebivalcem priporočajo, da vrtnine, ki so že primerne za uživanje, na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, zavržejo, ker bi bile lahko onesnažene. Priporočajo tudi, da zavržejo koprene za prekrivanje vrtnin.

Otroci in igrišča

Pred igro otrok na travi prebivalcem svetujejo, naj travo pokosijo in zavržejo, v peskovnikih pa zamenjajo mivko. “Tlakovane površine, kjer se igrajo otroci, sperite z vodo,” še piše v priporočilih. Po igranju otrok zunaj pa naj bodo starši pozorni in naj nadzorujejo, da otroci ne dajejo rok v usta in da si po igri temeljito umijejo roke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!