Kdaj bomo lahko zavijali desno ob rdeči luči?

N1 video 20. Jul 202111:52 > 21. Jul 2021 07:02 0 komentarjev
semafor rdeča luč MNZ
Srdjan Živulović/BOBO

Ministrstvo za infrastrukturo bo v nekaj tednih poskrbelo za uvedbo prejšnji teden sprejete spremembe cestno-prometnih predpisov, ki dovoljuje vožnjo v desno ob rdeči luči na semaforju, je v N1 STUDIO povedal minister Jernej Vrtovec.

Novela zakona o pravilih cestnega prometa prinaša med drugim znižanje kazni za prekoračitev hitrosti v cestnem prometu, dovoljeno vožnjo v desno ob rdeči luči na semaforju, zvišanje kazni ob uporabi mobilnega telefona med vožnjo na 250 evrov in tri kazenske točke ter za parkiranje na mestu za invalide na 200 evrov. Novela prinaša tudi nova pravila glede uporabe električnih skirojev.

Podlaga za zvišanje kazni zaradi uporabe mobilnega telefona je opažanje policije, da vedno več ljudi, zlasti mladih, med vožnjo piše sporočila in brska po družbenih omrežjih, to je tudi vzrok velikega števila prometnih nesreč.

Kazni za manjše prekoračitve hitrosti (10 ali 20 kilometrov na uro) pa so znižali, po navedbah ministra so zdaj “končno” bolj primerljive s tujino. Kazni so sicer še vedno višje kot na primer v sosednji Avstriji. “Ne želimo biti inkasantski, ampak želimo ljudem zaupati,” je dejal minister ter dodal, da kazni za hujše kršitelje ohranjajo in da bo šlo več denarja za preventivo. “Mislim, da je politika korenčka bolj smiselna kot palice.”

Zavijanje v desno ob rdeči luči v nekaj tednih

Vrtovec je dejal, da bo zavijanje desno ob rdeči luči mogoče le v preglednih križiščih. Namen je izboljšanje pretočnosti v večjih mestih, po vzoru iz tujine (na primer Nemčije in Združenih držav Amerike). Za ustrezno signalizacijo in varnost bo poskrbljeno, je zagotovil.

Na vprašanje, kdaj bo ta sprememba dejansko zaživela, je dejal, da bodo po objavi novele zakon v uradnem listu strokovnjaki s področja prometne varnosti pregledali, kje po državi so primerna križišča, kjer lahko uvedejo zavijanje v desno ob rdeči luči. V določeni meri so lokacije že določene. To naj bi se zgodilo v nekaj tednih.

Za strožji nadzor in manj odpustkov

Erik Logar z AMZS je nova pravila, predvsem zvišanje kazni ob uporabi mobilnega telefona med vožnjo,  pozdravil, a dodal, da je potreben strožji nadzor in tudi manj odpustkov s strani policije.

“Čeprav nekdo izpolnjuje pogoje za odvzem vozniškega dovoljenja, mu tega marsikdaj ne odvzamejo. Tudi povratnikov kršiteljev je po naši oceni na cestah veliko,” je pojasnil. 

“Tiste, ki kršijo predpise, je treba kaznovati. Ne predstavljam si, da bi bilo tu kaj drugače. Bistven je nadzor, tudi po pogovorih s stroko si želimo, da bi ga bilo več,” je o tem dejal Vrtovec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!