Nova stavka upravnih enot in napoved zaostritve

Slovenija 08. Maj 202406:09 1 komentar
upravne enote
Foto: Tina Kosec/BOBO

Zaposleni na upravnih enotah bodo zaradi nizkih plač in preobremenjenosti stavkali osmo sredo.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je za STA napovedal, da bodo 15. maja stavko zaostrili na 36 od 58 upravnih enot, če z ministrstvom ne bodo sklenili dogovora. Vlada in sindikati bodo sicer nadaljevali stebrna pogajanja.

Med stavkovnimi zahtevami sindikata za zaposlene na upravnih enotah sta povišanje plač vsem tamkajšnjim zaposlenim za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih. “Pri takem trendu plač v Sloveniji uslužbenci na upravnih enotah ne morejo spodobno živeti, niti ne bodo mogli preživeti, ko bodo upokojeni,” je poudaril Verk.

Na ministrstvu zatrjujejo, da si prizadevajo za konstruktiven dialog in dogovor s sindikati. “Ocenjujemo, da je edino pravo mesto za zaključek stavke za pogajalsko mizo. Prav zato smo intenzivirali aktivnosti s ciljem iskanja rešitev za izboljšanje pogojev za delo zaposlenih na upravnih enotah,” so zapisali.

Vlada in sindikati bodo sicer nadaljevali stebrna pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju, katerega ključni del je nova plačna lestvica. Ta predvideva “dodatne finančne učinke na povišanje plač javnih uslužbencev”, s poudarkom na najnižje plačanih delovnih mestih, ki so tudi na upravnih enotah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje