Nova trenja na RTV: Saša Krajnc pravi, da bo vodil bistveno manj Dnevnikov

Slovenija 04. Nov 202220:13 22 komentarjev
RTV Poročila saša krajnc
TV Slovenija

Voditelj Saša Krajnc pravi, da bo v novembru vodil bistveno manj oddaj Dnevnika kot doslej. "Gre za utišanje neposlušnih, tistih, ki smo opozarjali na nepravilnosti in na kršitve novinarskega kodeksa," je voditelj povedal za N1. Njegovo premestitev je avgusta naročil direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija, po tem, ko je Krajnc v napovedi prispevka o odzivu na uvodnik v Mladini dejal, da ga objavljajo po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik. Urbanija je zanikal, da bi Krajncu zmanjšali število terminov. Dodal je, da imajo vsi voditelji Dnevnika v novembru enako število vodenj.

Voditelj Dnevnika Saša Krajnc je na Facebooku opozoril, da v novembru ne bo vodil skoraj nobenih poročil. “Generalno vodstvo se je odločilo, da nisem primeren voditelj Dnevnika. Z urnika za november so me skoraj povsem izbrisali. Po njihovo torej delam slabo,” je objavil.

Njegovo premestitev je konec avgusta naročil direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija. Razlog: napoved prispevka o odzivu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na uvodnik v Mladini. Krajnc je v napovedi prispevka dejal, da ga objavljajo “po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik“. Takrat je Urbanija Rebernik naročil tudi premestitev urednice na Televiziji Slovenija Vesne Pfeiffer.

Odločitev je Urbanija takrat pojasnil za N1: “Ker je šlo za očitno stisko obeh zaposlenih, ki ji nista bila kos, ne bom sprožil disciplinskega postopka. Od odgovorne urednice pa pričakujem, da z obema delavcema opravi pogovor in jima določi naloge, ki jih bosta lahko profesionalno opravljala. Nesprejemljivo je, da se delavcem nalaga obveznosti, ki presegajo njihove zmožnosti.”

Tej potezi so sledili izrazi podpore, zaposleni so se v zaključni špici Dnevnika, ki je bil na sporedu 23. avgusta, postavili za voditelja (na fotografiji zgoraj). Vsem, ki so se Krajncu pridružili v studiu, so grozili z disciplinskimi ukrepi, proti čemur so zaposleni na RTVS vnovič protestirali s prisotnostjo v studiu. 38 zaposlenih, ki so se 5. septembra voditeljici Jasmini Jamnik solidarno pridružili v studiu, pa je oktobra prejelo opozorilo o možnosti odpovedi.

Zajem zaslona RTVS

Krajnc: Gre za utišanje neposlušnih

“Gre za drastično zmanjšanje števila vodenj,” je za N1 povedal Krajnc. Običajno je na mesec vodil med 12 in 14 Dnevnikov, novembra jih bo le nekaj. “Gre za utišanje neposlušnih, tistih, ki smo opozarjali na nepravilnosti in na kršitve novinarskega kodeksa,” je dejal.

Delo na Televiziji Slovenija v zadnjih mesecih postaja čedalje težje, veliko zaposlenih je bolniško odsotnih, številni odhajajo. Novi sodelavci pa niso kos nalogi. “To se vidi na programu, močno se pozna na gledanosti,” je dodal voditelj.

Ali ga bodo kam premestili, še ne ve. Pred mesecem je imel razgovor z Rebernik, a se je ta končal hitro. “Težko me kam prestavijo, ker za to potrebujejo vzrok. Vzroka ni, ker nisem kršil delovnih obveznosti in novinarskega kodeksa, vedno sem ravnal po pravilih, svoje delo sem opravil,” je povedal. “Ne bom se nehal boriti in ni me strah,” je še dodal.

Urednica Pfeiffer, ki bila doslej urednica Dnevnika in Odmevov, odslej urednikuje na jutranjih poročilih.

Urbanija: Vsi voditelji bodo vodili enako število oddaj

Da Krajnc v novembru ne bo vodil skoraj nobenega Dnevnika, je Urbanija za N1 zanikal. “Vsi voditelji imajo v novembru natančno po šest vodenj,” je dejal direktor televizije in pojasnil, da so trideset oddaj enakomerno razdelili med vseh pet voditeljev Dnevnika.

Krajnčeve navedbe, da je o njegovi primernosti odločalo generalno vodstvo, pa je Urbanija označil za laž, saj naj bi bilo vse, kar se dogaja v uredništvu, stvar odgovorne urednice.

Z vprašanji glede vodenja Dnevnika smo se obrnili tudi na RTV Slovenija.

Pogajanja o stavkovnih zahtevah na mrtvi točki

Zaposleni na RTV, ki stavkajo že 166. dan, so danes opozorili, da se vodstvo hiše izogiba pogajanjem s stavkajočimi zaposlenimi. “Vodstvo RTV smo pozvali, naj nam do 15. ure posreduje odziv in zahtevana gradiva, sicer bomo razumeli, da generalni direktor RTV krši zakon o stavki in enostransko preprečuje pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev, zaradi česar bomo prisiljeni uporabiti pravna sredstva,” je zapisala Pogajalska skupina novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

Generalni direktor Andrej Grah Whatmough je te navedbe zanikal. Navedel je, da današnjega datuma, ki so ga predlagali stavkajoči, niso izrecno potrdili. “A smo vseeno prišli. In stavkajoče zopet čakali zaman,” je zapisal na Twitterju. Dodal je še, da ker s sindikati tudi po treh mesecih niso uspeli zbližati stališč, sebe izločil iz pogajanj in predlagal mediatorja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje