NSi ne želi slediti rušilni drži SDS, temveč napoveduje lastno pozitivno pot

Slovenija 07. Mar 202312:41 > 15:31 14 komentarjev
Matej Tonin
N1

Predsednik stranke Nova Slovenija Matej Tonin je komentiral aktualno politično dogajanje in predstavil odločitve, sprejete na današnjem sestanku poslanske skupine NSi. Člani stranke se bodo v soboto zbrali na programski konferenci, kjer bodo predstavili lastne rešitve za "propadajoč zdravstveni sistem". V NSi so vladi poslali tudi priporočila, kako naj se obravnava obdobje slovenske osamosvojitve. Med priporočili je tudi ustanovitev samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve.

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je dejal, da živimo v izjemno težkih in zahtevnih časih, ki nas postavljajo pred številne izzive in preizkušnje, ljudje pa od politike pričakujejo predvsem rešitve in ne zgolj obljub. “Imamo vlado, ki ji v zadnjih desetih mesecih ni uspelo narediti tistega, kar je napovedovala. Na številnih področjih smo nazadovali, zgodile so se tudi nekatere antireforme, spremljamo pa tudi posebne ukrepe revanšizma. To Slovenije ne vodi v pravo smer,” je prepričan Tonin. Ob tem je poudaril, da verjetno od slavnega leta reform, ki ga je napovedal premier Robert Golob, ne bo ostalo veliko.

Po mnenju opozicijske NSi lahko neučinkovita vlada v sami opoziciji vzbudi tudi lažna pričakovanja in občutke, da se bodo stvari same postavile na svoje mesto. “Od odgovorne opozicije ljudje upravičeno pričakujejo predvsem alternativne rešitve, kje in na kakšen način bi bila drugačna od vladajoče koalicije. Opozicija mora s koalicijo tekmovati v boljših rešitvah, ne pa v kritiziranju. Prav zato se bo NSi v soboto zbrala na programski konferenci, kjer bomo predstavili svoje rešitve propadajočega zdravstvenega sistema,” je dejal Tonin.

Ključen predlog Nove Slovenije je, da se v središče zdravstvenega sistema postavi pacient, kar je bistven odmik od sedanje vladne rešitve, ki v središče postavlja državni zdravstveni sistem.

“Zgodovina je dokazala, da kadar smo potencirali razlike, smo kot družba nazadovali, trpeli in imeli številne probleme. Kadar pa smo strnili vrste in se povezali med seboj, smo dosegli velike stvari. Zaradi tega nas v sedanjih okoliščinah ne bo rešilo potenciranje razlik, ampak iskanje skupnega imenovalca,” je poudaril prvak NSi.

Preberite še: Združenje VSO pozdravlja interpelacijo kot “priložnost za ponovni razmislek”

O tem, da jim v NSi ni uspelo zbrati zadostnega števila podpisov za interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko, je Tonin pojasnil, da je to stranko prisililo, da je ponovno premislila o politiki, ki jo želi voditi. “Odločili smo se, da našo pobudo ‘proti’, preoblikujemo v pobudo ‘za’. Interpelacija je sicer pobuda ‘proti’, a s priporočili, ki smo jih poslali vladajoči koaliciji, smo to pobudo preoblikovali v pobudo ‘za’,” je dodal.

Matej Tonin
N1

Tonin je razložil, da so vladi predlagali štiri priporočila, in sicer, da se zaradi zgodovinske pomembnosti ustanovi samostojen muzej slovenske osamosvojitve, da se v šolski program vključi večji poudarek na proces osamosvajanja Slovenije, da se primerno usposobijo učitelji in da se zagotovi več proračunskega denarja za projekt krepitve vrednot slovenske osamosvojitve.

V Toninovi stranki si želijo, da bi s pobudami ‘za’ nekako prisilili poslance državnega zbora, da se opredeljujejo do konkretnih politik in da se ne pogovarjajo zgolj o tem, da so proti določenemu ministru oziroma ministrici. “Dosedanje interpelacije so pokazale, da ko je imela vladna koalicija trdno večino, je to zgolj okrepilo koalicijo in še dodatno poudarilo njene napačne politike. Tega si v NSi ne želimo,” je poudaril Tonin.

V stranki se po njegovih besedah v zadnjih tednih intenzivno pripravljajo na usklajevanje pri ustavnih spremembah, predstavili pa bodo tudi konkretne predloge za izboljšanje slovenskega poslovnega okolja.

“Nova Slovenija ni stranka, ki ruši. Je stranka, ki si želi graditi. Naloga odgovorne opozicije ni, da vlado samo kritizira, ampak ji mora nastavljati ogledalo z boljšimi in konkretnimi rešitvami. To bo Nova Slovenija počela tudi v prihodnje. Politiko ‘proti’ mora nadomestiti politika ‘za’. Nas konflikti ne zanimajo, zanimajo nas rešitve,” je poudaril Matej Tonin.

Tonin: “V tem mandatu se bomo izogibali vlaganju interpelacij”

Na vprašanje, kako v NSi gledajo na to, da njihovim poslancem v največji opozicijski stranki niso ponudili možnosti, da prispevajo podpise pod interpelacijo Golobove vlade, pa je prvak krščanskih demokratov dejal, da če bi jih v SDS na začetku tega postopka vprašali za mnenje, bi jim v NSi priporočili, da bi raje skupaj pripravili konkretne predloge na področju muzeja slovenske osamosvojitve, zdravstva in davkov. “Želeli bi jih spodbuditi, da z vlado začnemo tekmovati v rešitvah, predvsem pa v boljših predlogih,” je dodal.

Tonin je tudi pojasnil, da lahko interpelacije dosežejo svoj namen le v manjšinski vladi oziroma takrat, ko je vladna koalicija v državnem zboru šibka. Zato se bodo po njegovih besedah v NSi v tem mandatu izogibali vlaganju interpelacij. Vloženo interpelacijo stranke SDS pa je komentiral z besedami, da gre za nesmiselno taktiziranje, ki ne bo pripomoglo k boljšim razmeram v Sloveniji, Nova Slovenija pa pri tem ne želi sodelovati.

NSi ni uspelo zbrati dovolj podpisov za vložitev interpelacije proti ministrici

Kot smo poročali pred tedni, je želela Nova Slovenija proti kulturni ministrici Asti Vrečko zaradi odločitve o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine vložiti interpelacijo, a je za to potrebovala še podpise največje opozicijske stranke SDS. NSi ima namreč v tem sklicu državnega zbora osem poslanskih mest, za vložitev interpelacije pa bi potrebovala podpise desetih poslancev.

V SDS so svoje podpise za interpelacijo ministrice za kulturo pogojevali s podpisi poslancev NSi pod interpelacijo celotne vlade. Ker se to ni zgodilo, stranka Mateja Tonina svoje interpelacije na koncu ni vložila, SDS pa jo je vložila zoper celotno vlado Roberta Goloba in poslancev Nove Slovenije niti ni povabila k podpisu. O tej interpelaciji so danes spregovorili na seji poslanske skupine NSi, po naših informacijah so se odločili, da s stranko SDS pri tem projektu ne bodo sodelovali. “Mi gremo svojo pot,” je mogoče slišati v stranki.

Borut Zivulovic/BOBO

Kot smo neuradno izvedeli, se bodo v NSi držali tudi sklepov, ki so jih pred več kot mesecem dni potrdili organi stranke, da v morebitni vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, ne bodo več sodelovali, prav tako pa se ne bodo pridružili vladi Roberta Goloba.

Iz stranke prihajajo tudi signali, da jim stališča, da ne bodo šli z Golobom v vlado, ni bilo treba zavzeti, saj jih Golob uradno k sodelovanju v vladi ni niti povabil, tako pa bi si zaprli vrata ob morebitnem sodelovanju v prihodnosti. Po besedah naših virov želijo v NSi ustvariti vtis, da so se osamili in ogradili od politike stranke SDS.

Odnosi med SDS in NSi napeti že nekaj mesecev

Odnosi med opozicijskima strankama SDS in NSi so napeti že nekaj časa, nesoglasja pa so se še poglobila ob prehodu nekdanjih koalicijskih partneric v opozicijo. Stranki se že nekaj časa neuspešno pogajata o ustanovitvi preiskovalne parlamentarne komisije o domnevnih nepravilnostih v podjetju Gen-I iz časa, ko ga je vodil premier Golob. Predsednik NSi Tonin je večkrat poudaril, da bodo njihovi poslanci podpise za preiskovalno komisijo prispevali šele takrat, ko bo SDS zapolnila izpraznjena mesta v parlamentarnih komisijah za nadzor obveščevalnih služb (Knovs) in za nadzor javnih financ (Knjf).

Po poslovniku državnega zbora večina mest v omenjenih komisijah pripada opoziciji. SDS pa svojih članov ne želi imenovati, saj je NSi ob začetku mandata novega sklica državnega zbora sklenila dogovor z vladno koalicijo, da vodenje Knovsa pripade SDS, Knjf pa NSi. V SDS si želijo voditi obe komisiji oziroma so Toninovi stranki pripravljeni odstopiti vodenje Knovsa. Ob soglasju vladajoče koalicije so izpraznjena mesta v Knovs, dokler SDS ne bo imenovala svojih članov, prevzeli poslanci NSi, Knjf pa zaradi manka poslancev SDS nima pogojev za normalno delovanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje