NSi stopnjuje napetosti in zbada SDS – ustvarili so spletno stran kdovamlaze.si

Slovenija 25. Jul 202318:05 19 komentarjev
Foto: Borut Živulović/BOBO

V manjši opozicijski stranki, ki jo vodi Matej Tonin, so se odločili za nenavadno potezo. Ustvarili so spletno stran in registrirali domeno, ki nosi enako ime kot "paradna oddaja" na televiziji Nova24, ki so jo ustanovili člani SDS, Kdo vam laže. Zakaj so se v NSi odločili za ta korak, čigave laži preverjajo in kako vzpostavitev portala komentirajo v SDS?

V sodobnem času, ko je z le nekaj kliki dostopna ogromna količina najrazličnejših informacij, je še toliko bolj pomembno, da je mogoče njihovo resničnost in verodostojnost potrditi. Tudi zato so vzniknili številni projekti preverjanja dejstev oziroma tako imenovani “fact-checking” portali. Da se tovrstnega projekta lotijo mediji oziroma novinarji, ni nič neobičajnega. Tudi v Sloveniji jih že imamo.

Veliko bolj nenavadno je, če se “preverjanja” dejstev lotijo politične stranke. Njihovo komuniciranje je namreč usmerjeno predvsem v oglaševanje lastnih uspehov oziroma izpostavljanje dejstev, ki jim najbolj ustrezajo.

Kljub temu so se v opozicijski Novi Sloveniji, ki jo vodi Matej Tonin, odločili, da ustvarijo novo spletno stran na naslovu kdovamlaze.si. Kot so za N1 sporočili iz stranke, se “v javnosti vedno pogosteje pojavljajo zavajajoče informacije, polresnice in laži, povezane z NSi”. Kot dodajajo, je širjenje lažnih novic zelo hitro, hkrati pa jih je zelo težko preprečevati.

“Da bi ljudje lahko prišli do točnih informacij, smo vzpostavili posebno spletno stran z imenom Laž ima kratke noge, kjer se borimo proti tako imenovanim lažnim novicam,” so še zapisali.

Kdo vam laže
Posnetek zaslona (kdovamlaze.si)

Pri tem seveda v oči bode domena, ki jo je po dostopnih podatkih 13. aprila letos registriral namestnik glavnega tajnika NSi Andrej Cimperšek. Kdo vam laže je namreč naslov oddaje, ki jo na televiziji Nova24, ki so jo ustanovili vidni člani SDS, vodi direktor televizije in tudi največji lastnik družbe Nova24TV Boris Tomašič.

Kot neuradno pravijo viri iz NSi, so pred meseci ugotovili, da je domena z imenom “paradne oddaje na Nova24” prosta in da bodo glede na napete odnose med strankama nekdanjo koalicijsko partnerico “malo zbodli”. Pri tem so bili tudi pozorni, da ime portala ni enako kot domena oziroma spletni naslov, saj bi bil lahko to predmet morebitne tožbe zaradi uporabe imena.

Za začetek so objavili devet izjav, med katerimi po njihovi oceni ne drži niti ena. Kot prvo lažno novico so izpostavili poročanje portala Nova24, da evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak molči o tem, da jo je oropal ilegalni migrant. NSi odgovarja, da je bila njihova evropska poslanka pred letom in pol res tarča ropa. “Dogodek je prijavila policiji, ta pa je storilca izsledila: izkazalo se je, da gre za 14-letnega mladoletnika s stalnim prebivališčem v Ljubljani,” so zapisali.

Med prvimi je povezavo do portala na omrežju Twitter delila prav Ljudmila Novak: “Laž lahko naredi veliko škode. Zato je treba resnici pomagati. Vabljeni k obisku spodnje spletne strani in preverite, kdo vam laže.”

Na portalu navajajo tudi dve izjavi Marjana Šarca, ki je na vrhu obrambnega ministrstva nasledil njihovega predsednika Mateja Tonina. Po mnenju NSi so neresnične njegove navedbe o tem, da bo država z odpovedjo nakupa oklepnikov Boxer (pogodbo je ob koncu mandata podpisal Tonin) prihranila milijone evrov.

Preverjali so tudi resničnost kar treh zapisov prvaka SDS Janeza Janše na omrežju Twitter, vsi pa so v znamenju zelo napetih odnosov med SDS in NSi, odkar nista več skupaj v koaliciji, dodatno pa so se močno zaostrili, ko je Tonin lani jeseni sporočil, da njegova stranka v vlado, ki bi jo vodil Janša, ne bo šla več. Prvak SDS jim tako že mesece očita, da v državnem zboru onemogočajo resen nadzor nad vlado, v zameno pa vidni kadri NSi ohranjajo svoje položaje v državnih podjetjih.

Kdo vam laže
Posnetek zaslona (kdovamlaze.si)

V Novi Sloveniji so se na strani kdovamlaze.si obregnili tudi ob zapis prejšnjega notranjega ministra in podpredsednika SDS Aleša Hojsa, ki je bil v preteklosti tudi podpredsednik NSi, kasneje pa so ga “zaradi neprimernih in žaljivih nastopov” iz stranke izključili.

Kot še pravijo naši viri iz Nove Slovenije, so po dodatni zaostritvi odnosov s SDS ugotovili, da to povzroča tudi nemir znotraj članstva NSi. Ker da imajo v največji opozicijski stranki “močnejše zvočnike”, so morali v NSi vse pogosteje pojasnjevati ozadje nekaterih sporov in tudi javne obtožbe, ki so prihajale iz Janševe stranke. Portal kdovamlaze.si bo tako po besedah naših sogovornikov namenjen tudi temu, da lahko, če bodo imeli člani Toninove stranke kakršnakoli vprašanja v zvezi z obtožbami, ki se pojavljajo v javnosti, odslej odgovore najdejo na tem naslovu.

V SDS poteze NSi ne komentirajo, prav tako v času objave članka še ni bilo odzivov Janeza Janše ali drugih vidnih članov stranke na omrežju Twitter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje