Odgovorni uredniki na TVS si želijo, da bi prišlo do “umiritve strasti”

Slovenija 06. Maj 202220:31 3 komentarji
Borut Živulović/BOBO

Odgovorni uredniki TV-programov RTVS si kot soustvarjalci programskih vsebin želijo, da bi v prid vseh programov TVS prišlo do umiritve strasti. "Zato ob upoštevanju odziva notranje in splošne javnosti ter gledalcev pozivamo vodstvo informativnega programa, da ponovno premisli o napovedanih spremembah pri oddaji Studio City," so zapisali v pozivu.

Kot so navedli v pozivu generalnemu direktorju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreju Grahu Whatmoughu, ki ga je neuradno pridobila STA, se zavedajo, da nimajo pristojnosti nad uredniškimi odločitvami odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija (TVS), “si pa kot soustvarjalci programskih vsebin želimo, da bi v prid vseh programov TVS prišlo do umiritve strasti”. Po njihovih navedbah gre za preveč pomembno oddajo iz nabora prepoznavnih blagovnih znamk, ki prispeva k širši prepoznavnosti in gledanosti TVS, zato lahko spremembe, ki ne bi bile usklajene s sedanjo uredniško-novinarsko-voditeljsko ekipo, okrnijo ugled televizije in odvrnejo gledalce od spremljanja programov TVS.

“Verjamemo, da se lahko ob umiritvi strasti in s temeljitim ter argumentiranim pogovorom še doseže dogovor, ki bo v korist javnega zavoda in naših gledalcev,” so dodali. Ob tem so opozorili, da odgovorni uredniki programov TVS niso bili udeleženi pri predlaganih spremembah statuta RTVS. “Zato sporočamo, da bi bilo prav in korektno, da se o najpomembnejšem internem aktu RTVS odloča z najširšim možnim konsenzom,” so še pozvali.

Javni poziv je podpisalo šest odgovornih urednikov TV programov, v vednost pa so ga poslali tudi predsedniku programskega sveta RTVS Petru Gregorčiču in odgovorni urednici informativnega programa TVS Jadranki Rebernik.

Vodstvo informativnega programa TVS se je odločilo, da bo oddaja Studio City v maju nekoliko vizualno in programsko spremenjena, med drugim tudi pri vodenju oddaje. Vodstvo so k posodobitvi oddaje spodbudile tudi izjave voditelja oddaje Marcela Štefančiča marca na javni tribuni za javno RTV, ki naj bi bile žaljive do zaposlenih na RTVS, v delu pa da naj bi se jih dalo razumeti tudi kot grožnjo zoper posamezne zaposlene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje