Vizjak: Gre za nadaljevanje političnega boja opozicije zoper delo vlade

N1 video 27. Okt 202113:55 > 04. Nov 2021 11:06 5 komentarjev

Zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka so opozicijski poslanci vložili interpelacijo. Minister Vizjak se je na očitke odzval v izjavi.

Opozicijski poslanci so vložili interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. V interpelaciji mu očitajo nezakonito in netransparentno delovanje v škodo države – od afere Vizjak do današnjega delovanja v Termah Čatež, ko je kljub nasprotovanju strokovnih služb ministrstva odobril večje črpanje termalne vode, je navedel vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Očitajo mu odgovornost za sprejem zakona o vodah, ki je po mnenju predlagateljev škodljiv in v nasprotju z ustavo, mednarodnimi konvencijami in zakonom o varstvu okolja. Kot tretjo točko interpelacije navajajo, da načrtno stroki in nevladnim organizacijam omejuje sodelovanje pri pripravi zakonodaje. Kot primer Golubovič izpostavlja gradbeno in okoljsko zakonodajo. Očitajo mu še, da favorizira parcialne, dobičkarske interese na račun javnega interesa.

“Gre za nadaljevanje političnega boja opozicije zoper delo vlade,” se je odzval Vizjak. “Naslednji teden moram iti v Glasgow, cel teden me ne bo, vendar se moramo ukvarjati s temi domačimi političnimi prepiri,” je dejal.

Interpelacijo vidi Vizjak kot možnost, da pojasni svoje videnje zadev. Napovedal je, da bo pojasnil razkritje 14 let starega pogovora med Vizjakom, ki je bil takrat prav tako minister za gospodarstvo, in podjetnikom Bojanom Petanom. Po interpretaciji komercialne televizije POP TV, ki je objavila del pogovora, naj bi Vizjak Petanu predlagal, kako se izogniti plačilu davka.

Vizjak Petanu očita nesmotrno porabo sredstev Term Čatež

Vizjak avtentičnost posnetkov zavrača in trdi, da gre za lepljenko. “Vseskozi sem se zavzemal za prosperiteto državne lastnine v gospodarstvu, ki so jo nekateri namenoma izčrpavali,” je dejal minister.

“Šlo je za izčrpavanje tega podjetja, kar sem želel kot takratni minister preprečiti. Verjetno bi mi, če ne bi posredoval v tem primeru, očitali, da sem malomarno ravnal in nisem naredil dolžnega ravnanja,” je povedal Vizjak. Napovedal je, da bo Petanove poteze v Termah Čatež podrobno pojasnil. “Kam smo danes prišli v tej družbi, kako se je zaradi tega početja zelo zmanjšala vrednost državnega premoženja in tudi sicer smo morali davkoplačevalci sanirati njegove rabote v drugih sistemih kot je DZS,” je naštel.

Ključni problem v zadevi Terme Čatež vidi Vizjak v tem, da je Petan porabil denar Term Čatež in s tem tudi delno države, da je konsolidiral svoje lastništvo in odkupil deleže odvisnih družb umaknil kapital in s tem dvignil svoj delež lastništva. “Za to je porabil teh 30 milijonov evrov. Zato je krepko zadolžil podjetje, v bistvu naredil veliko škodo in to je tisto, kar je pri tej stvari glupo,” je povedal.

Vizjak je poudaril, da mu nikoli ni obljubil lastniškega deleža Kada. “Treba je spoštovati slovensko prevzemno zakonodajo in postopke,” je rekel.

Vizjak: Referendumsko odločitev spoštujem

Glede očitkov, povezanih z referendumu noveli zakona o vodah, pa je Vizjak dejal, da referendumsko odločitev spoštuje, saj je referendum sestavni del pravnega reda. Res pa je, da še vedno verjamem, da je bil zakon o vodah dober in da so nasprotniki pravzaprav zlorabili in ugrabili to temo za politične cilje. To bom vedno znova ponovil, imam vse argumente za to,” je povedal.

Meni, da so v interpelaciji nanizani “konstrukti zoper njega”. “Saj vidimo, da jih vlagajo kar po tekočem traku,” je povedal. Ocenil je, da bodo argumenti prepričali večino poslancev.

Poslanci bodo odločali še o interpelaciji zoper Kustec, Dikaučiča in Hojsa

Obeta se pestra jesen, interpelacija zoper Vizjaka je namreč četrta, ki jo je v zadnjem času vložila opozicija. Na začetku septembra je opozicijski četverček vložil tudi interpelaciji zoper šolsko ministrico Simono Kustec, ki ji očita zanemarjanje stanja v šolah, ter pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ki mu očita zaplete pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev. Pred tednom dni pa je opozicijski četverček skupaj z nepovezanimi poslanci vložil še interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. Očitajo mu odgovornost za prekomerno policijsko uporabo sile na protestih in neustrezno ukrepanje, saj naj bi vedel za prisluhe Vizjaku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje