Onkološki inštitut priporoča cepljenje proti covidu-19

Koronavirus 26. Jun 202113:49 0 komentarjev
Onkološki inštitut
Borut Živulović/ BOBO

Onkološki bolniki in tisti, ki so raka v preteklosti že preboleli, imajo ob okužbi z novimi različicami virusa večje tveganje za hud potek bolezni covida-19. Onkološki inštitut Ljubljana zato poudarja pomembnost cepljenja tovrstnih bolnikov in poziva, da se ob pomislekih slednji posvetujejo z zdravstveno stroko.

Cepljenje onkoloških bolnikov postaja z razvojem novih različic virusa čedalje bolj pomembno, saj bolj nalezljive različice hitro postanejo prevladujoče. Čeprav cepljenje s cepivi, ki so na voljo, ni popolnoma učinkovito pri preprečevanju zbolevnosti, je učinkovito pri preprečevanju hudega poteka bolezni, zaradi katerega je potreben sprejem v bolnišnico, na intenzivni oddelek ali nastopi celo smrt, opozarjajo na Onkološkem inštitutu.

Podpirajo uporabo cepiv proti covidu-19

Kot izpostavljajo, se tveganje s starostjo veča, mlajši bolniki pa pri tem vendarle niso izključeni. Pri onkoloških bolnikih, ki so okuženi s covidom-19, lahko pride, kot izpostavljajo, tudi do nezaželenega zamika diagnostike in zdravljenja onkološke bolezni, še posebej pri osebah, ki zbolijo s hudo obliko. Zamik v zdravljenju raka pa poslabša izid bolezni.

Cepiva so lahko pri nekaterih bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom – zaradi raka ali zaradi onkološkega zdravljenja – manj učinkovita kot pri ostalih. Na onkološkem inštitutu pa kljub temu ne spodbujajo odlašanja ali zavračanja cepiv, saj vsaka dodatna zaščita zmanjša verjetnost hudega poteka bolezni. Za čim boljši imunski odziv na cepljenje pa je tudi pomembno, da onkološki bolnik prejme vse predpisane odmerke cepiva v predpisanem časovnem zamiku.

Za cepiva, ki so registrirana v Sloveniji, se bolnik sedaj lahko odloča sam. Za čim hitrejšo precepljenost je zdravstvena stroka na inštitutu omogočila cepljenje onkoloških bolnikov skladno z nacionalno strategijo cepljenja. Od konca marca je bilo tako tam cepljenih preko tisoč onkoloških bolnikov.

“Na Onkološkem inštitutu z enako vero, kot uvajamo sodobno diagnostiko in zdravljenje, podpiramo tudi uporabo cepiv proti covidu-19. Nekatere od tehnologij, ki se uporabljajo za obvladovanje pandemije covida-19 s cepljenjem, izhajajo prav z onkološkega področja in jih poznamo ter proučujemo že vrsto let,” so poudarili.

Koristi cepljenja po navedbah strokovnjakov odtehtajo morebitne stranske učinke cepljenja. Tako izkušnje na inštitutu kot študije iz tujine kažejo, da neželeni učinki po cepljenju pri onkoloških bolnikih niso hujši kot pri ostalih, zato pozivajo, da se v primeru pomislekov zaradi zdravljenja ali sočasnih bolezni slednji posvetujejo z osebnim zdravnikom in lečečim onkologom. Bolniki na visokodoznem zdravljenju in po presaditvi krvotvornih matičnih celic pa naj sledijo priporočilom hematologov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!