Stik med Fajon in Golobom vzpostavljen, sestala naj bi se po praznikih

N1 video 22. Dec 202112:26 > 14:04 10 komentarjev
fajon
N1

Predsednica SD Tanja Fajon pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami vabi k pogovoru in sodelovanju. S tem se je odzvala na napovedi ustanovitve več novih strank. Po naših informacijah je prek posrednika Fajon že vzpostavila stik z Robertom Golobom, nekdanjim predsednikom uprave Gen-I, ki je napovedal vstop v politiko. Predvidoma se bosta sestala po novoletnih praznikih.

“Za nami je težko leto, leto razočaranja, jeze, nemoči. Jasno nam je pokazalo, da nam vlada vlada kaosa, korupcije in konflikta,” je povedala predsednica SD Tanja Fajon. Delo vlade kot negativno ocenjuje 70 odstotkov državljanov, je navedla.

Poudarila je, da Slovenija potrebuje sposobno, povezano in učinkovito vlado, ki bo obnovila demokracijo, okrepila javni zdravstveni sistem, stabilizirala zdrave javne finance, omogočila zelen prehod in vzpostavila gospodarstvo, od katerega bodo imeli dobrobit vsi. “Razpršen parlament, razbit na šibke stranke, ne bo pripeljal do vlade, ki bo sposobna voditi Slovenijo v spremembe,” je dodala.

“Čas je, da stopimo skupaj,” je poudarila in povabila k pogovorom: “Zdaj ni čas za parcialne projekte.” Po njenih besedah se pogovarjajo z vsemi gibanji, nastajajočimi strankami in civilno družbo. Dodala je, da so prav vsi, ki ne podpirajo sedanje vlade, dobrodošli tudi v povolilnem sodelovanju četverice strank KUL. “Pogovarjam se z vsemi, ki so v političnem prostoru. V tem trenutku zares še ni nobene nove stranke,” je povedala in dodala, da veliko sestankov še poteka.

Po naših informacijah sta Fajon in Robert Golob prek posrednikov že vzpostavila stik. Predvidoma se bosta sestala po novoletnih praznikih.

“V liberalnem, sredinskem političnem prostoru je velika razdrobljenost, kar je slabo za demokracijo v Sloveniji. Zato je povezovanje demokratičnih sil izjemno pomembno za leto, ki prihaja,” pravi Fajon.

Kot smo že poročali, so v vrstah Socialnih demokratov prepričani, da bo k porazu vladajočih ključno prispevala homogenost opozicije. Kar pomeni, da bodo morale stranke KUL in novo nastajajoče stranke vso energijo usmeriti v zmago na državnozborskih volitvah 24. aprila ter se odreči tekmovanju in medsebojnim diskreditacijam. Razpoke v opozicijskih vrstah bi bile po besedah naših sogovornikov iz SD namreč voda na mlin Janezu Janši, možnosti popravnega izpita pa opozicija ne bo imela.

Na odgovornost opozicije, “da stori vse, da prekine škodljivo, protipravno in protiustavno delovanje te vlade, ki jo vodi SDS,” je prejšnji teden opozoril tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan. Ob tem je izpostavil odgovornost SD, ki je po zadnjih javnomnenjskih merjenjih najmočnejša stranka KUL, “da poveže opozicijo ne samo po volitvah, temveč že pred volitvami”.

Na današnji novinarski konferenci je za Fajon stalo okoli 40 članov SD: vodstvo, poslanci in še nekateri kandidati na prihodnjih državnozborskih volitvah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje