Pahor: EU ne zna ali ne želi priti na Zahodni Balkan, to bo imelo posledice

Slovenija 04. Jul 202216:35 > 16:351 komentar
Delite:
Borut Pahor
Foto: Borut Živulović/BOBO

Dejstvo, da Evropska unija ne želi ali ne zna močneje priti na Zahodni Balkan, bo imelo posledice, je v intervjuju za srbski časnik Politika danes opozoril slovenski predsednik Borut Pahor. Dodal je, da si bo še naprej prizadeval za evropsko perspektivo Zahodnega Balkana in njegovo vključitev v EU, in izrazil razumevanje za Srbijo.

Predsednik Borut Pahor je v intervjuju za časnik Politika ocenil, da se prav zdaj in prav v teh razmerah odloča o geopolitični usodi Zahodnega Balkana za nadaljnjih deset ali petnajst let. “Na tem prostoru se bodo učvrstile Rusija, Kitajska, Turčija in Zalivske države. Tega EU nikakor ne uspe spregledati,” je opozoril.

Predsednik je komentiral tudi rezultate nedavnih vrhov EU in Nata in izrazil razočaranje nad odločitvijo Evropskega sveta, da Bosni in Hercegovini ne podeli statusa kandidatke za članstvo v EU. “Dobro je, da je zaradi slovenske pobude BiH sicer dobila pozornost v zaključnem dokumentu,” je dejal Pahor, obenem pa obžaloval, da Evropski svet vztraja pri izpolnjevanju pogojev. “To lahko pomeni, da se bo nadaljeval začaran krog, iz katerega BiH ne bo izstopila, problemi pa se bodo kopičili,” je pojasnil.

Pahor je ocenil tudi zunanjepolitično delovanje srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Ta se zavzema za to, da Srbija postane članica EU, po drugi strani pa z unijo ne uskladi svoje zunanje politike, kamor spada tudi uvedba sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini. “Srbiji ni lahko. Vidim, da se moj prijatelj Vučić ne more popolnoma zanesti na evropsko prihodnost Srbije, zato se trudi ohranjati strateške odnose na vse strani. To pa je ob trenutnih geopolitičnih delitvah vse težje in težje,” je dejal Pahor in izrazil željo, da se Srbija čim prej pridruži EU.

“Verjamemo, da bosta tako Srbija kot EU storili vse, da bi Srbija čim prej postala članica Evropske unije,” je poudaril Pahor in dodal, da spoštuje odločitev Srbije, da ne želi pripadati zvezi Nato. “Vojaška nevtralnost ni ovira, tudi v EU imamo nevtralne države. Dejstvo pa je, da ima EU skupno zunanjo in varnostno politiko, za katero želimo, da postane učinkovitejša, prvi pogoj za to pa je enotnost njenih članic,” je sklenil slovenski predsednik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar