Pahor: Potreben je razmislek o večji usposobljenosti Slovenske vojske

Slovenija 20. Okt 202215:00 3 komentarji
Borut Pahor
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenska vojska (SV) je danes ob koncu niza vaj Preskok 2022 pripravila dinamično predstavitev vaj. Zaradi vojne v Ukrajini je potreben razmislek o nujnosti večje usposobljenosti SV, je po predstavitvi poudaril predsednik Borut Pahor. Ob tem je dodal, da je usposabljanje letos zato gledal iz drugega zornega kota kot v prejšnjih desetih letih.

Predsednik Borut Pahor je izrazil prepričanje, da je vojska materialno podprta, ima sijajen kader in lahko zato visoko usposobljenost tudi doseže. Slovenskim državljanom je zagotovil, da se lahko na Slovensko vojsko zanesejo.

Dodal je, da vojna v Ukrajini kaže, da usposobljenost Slovenske vojske ni samo akademska razprava, temveč ima stvaren pomen. “Seveda se uri za obrambo države. Upajmo, da nikoli ne bodo nastopile potrebe, da bi morala to svojo usposobljenost tudi demonstrirati, vendar za razliko od let nazaj letos tega ne moremo v celoti izključiti. Moramo biti pripravljeni kot pripadniki Slovenske vojske in kot del zavezniških sil,” je opozoril predsednik republike.

Prav tako je izrazil željo, da bodo v Ukrajini čim prej nastopili okvirji za prekinitev ognja in za pravičen mir. “Kot sem že večkrat rekel: če mir ne bo pravičen, ne bo trajen,” je še dodal. Niz taktičnih vojaških vaj Preskok, na katerih sile SV z usklajeno in učinkovito izvedbo posameznih vaj preverjajo zmožnost delovanja vseh sil SV, potekajo na širšem območju Slovenije med 12. septembrom in 21. oktobrom. V vajah sodeluje 2.000 pripadnikov SV in 250 pripadnikov zavezniških vojsk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje