Pahorja pri kandidaturi podprla tudi predsednica republike Pirc Musar

Slovenija 15. Apr 202422:27 4 komentarji

Nekdanjega predsednika Boruta Pahorja pri kandidaturi za posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino podpira tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah je "izjemno pomembno, da ima Slovenija visoke predstavnike v integracijah", v katerih sodeluje Slovenija, in dodala: "Mislim, da ima gospod Borut Pahor dovolj izkušenj, da bo lahko delal na dialogu med Beogradom in Prištino". Pred tem sta ga pri kandidaturi že podprla premier Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor bo s podporo predsednika vlade Roberta Goloba in zunanje ministrice Tanje Fajon kandidat Slovenije za posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino. Danes pa ga je ob robu obiska Kosova in srečanja s tamkajšnjo predsednico Vjoso Osmani podprla tudi aktualna predsednica republike Nataša Pirc Musar.

“Zdi se mi izjemno pomembno, da Slovenija ima visoke predstavnike v integracijah, katerih članica smo. Včasih se je že izkazalo, kako smo bili človek človeku volk in nepodpirali slovenskih kandidatov. Mislim, da ima gospod Borut Pahor dovolj izkušenj, da bo lahko delal na dialogu med Beogradom in Prištino,” je dejala.

Lobiranje o Pahorjevi kandidaturi sicer že poteka, a postopek za imenovanje naslednika slovaškega diplomata Miroslava Lajčáka še ni stekel. Lajčáku namreč mandat poteče konec avgusta, ko odhaja na novo delovno mesto veleposlanika EU v Švici, a bi položaj lahko zapustil predčasno.

“Tisti, ki menijo, da bi njegovo vlogo dobro opravil, so me pred časom opozorili, da se utegne predčasno posloviti, in me nagovorili, da razmislim o kandidaturi. To sem tudi storil in se odločil kandidirati, če bi imel podporo predsednika vlade in zunanje ministrice. To sem dobil. Želel bi si, da bi v postopku uradne kandidature dobil enotno podporo slovenske politike, bom pa spoštoval tudi drugačne poglede,” je danes za N1 pojasnil Pahor.

Posebne odposlance na predlog visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU imenujejo države članice. Pahor torej potrebuje tako podporo visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU kot podporo držav članic. Podporo Josepa Borella naj bi, kot smo že poročali, imel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje