Animacije vremenoslovcev: kako nas bo preplavil polarni zrak in kje bo snežilo?

Slovenija 15. Apr 202421:22 2 komentarja
Napoved preobrata
Foto: Arso/X

Torkov dolgo napovedani vremenski preobrat, ki nam bo s fronto prinesel dež in konkretno ohladitev, je tik pred vrati. Na Agenciji RS za okolje so objavili animacije, ki med drugim kažejo tudi, kje lahko pričakujejo sneg.

Hladna fronta, ki nas bo prešla v torek, bo Sloveniji prinesla močan veter, dež, nevihte, sneg in konkretno ohladitev. Temperature se bodo z rekordov spustile za vsaj 15 stopinj Celzija.

O torkovem izrazitem padcu temperatur je meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Blaž Šter v ponedeljek za N1 dejal, da takšne konkretne ohladitve že nekaj časa ni bilo. To kaže tudi animacija, ki jo je Arso objavil na družbenem omrežju X.

Najprej se bo ohladilo na severovzhodu države, medtem pa bodo višje temperature najdlje vztrajale na jugu in jugovzhodu Slovenije. Tam se bo lahko zjutraj živo srebro še dvignilo nad 20 stopinj Celzija.

Z nižjimi temperaturami in padavinami lahko tako nekatere predele Slovenije pobeli tudi sneg. Kot pravijo na Arsu, se bo meja sneženja v torek popoldne spustila do nadmorske višine 700 metrov. Zvečer in v noči na sredo pa lahko snežinke ponekod v osrednji in južni Sloveniji zaplešejo še nižje. Največ snežnih padavin bo v pasu od Gorenjske do Koroške ter ponekod na jugu, in sicer lahko zapade do pet centimetrov snega, nad nadmorsko višino okoli 800 metrov pa tudi 20 centimetrov snega, kje vse bo snežilo, pa si lahko ogledate v spodnji animaciji.

Prehod fronte bo spremljal tudi okrepljen veter. Kot je za N1 dejal meteorolog Šter, bo najbolj izrazit kot burja na Primorskem. Čeprav bo ta kratkotrajna, bodo sunki zelo močni. Vetrovno bo sicer tudi na Postojnskem in v sosednjem Kvarnerju. Ker bodo popoldne in zvečer najmočnejši sunki burje na Primorskem presegali 100 kilometrov na uro, je Arso za zahod države izdal oranžno opozorilo.

Meteorolog Šter je za N1 v ponedeljek še izpostavil, da bomo v Sloveniji ostali v hladni zračni masi še vsaj deset dni. “Prevladoval bo aprilski tip vremena, kar pomeni, da se bo vreme hitro spreminjalo z različnimi tipi padavin. Ohladitev bo vztrajala še vse do polovice prihodnjega tedna. Toplega vremena vsaj do konca aprila ne pričakujemo več,” je dodal prognostik.

Fronta pa je že v ponedeljek zajela nekatere dele Evrope. Hladen zrak je dosegel Nemčijo, dansko otočje in severno Francijo, popoldne pa se je deževje že razširilo nad vzhod Avstrije in na Slovaško. Fronto so spremljale nevihte, ki so delu Avstrije prinesle tudi drobno točo in nalive.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje