Pikalo ob dvomih o vodenju SD postal ustanovni član Logarjevega društva

Slovenija 31. Maj 202311:47 7 komentarjev
Jernej Pikalo in Anže Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Na današnji ustanovni seji društva Platforma Sodelovanja je mnoge presenetila prisotnost vidnega člana Socialnih demokratov Jerneja Pikala, ki je postal tudi eden od ustanovnih članov platforme. Pikalo je poudaril, da se mu socialna demokracija še vedno zdi odlična ideja in da je "vprašanje samo, kako jo izvajate, organizirate in vodite".

Na vprašanje, zakaj se je odločil za pristop v društvo Anžeta Logarja Platforma Sodelovanja, je ob robu današnje ustanovne seje Jernej Pikalo, nekdanji minister za izobraževanje, sicer pa vidni član SD, odgovoril, da ga je pritegnila osnovna ideja tega društva – dialog.

“Vsi mi smo si zelo, zelo različni – jaz imam svoje vrednote, imajo jih tudi drugi. A to še ne pomeni, da ni dobro, da sodelujemo, se pogovarjamo in se slišimo. Jaz svojih vrednot ne mislim menjati, in dokler bomo v društvu imeli spoštljiv dialog in kaj dobrega naredili za prihodnost Slovenije, bom zraven,” je dodal.

Kaj pa, če društvo čez čas postane stranka? “Poglejte, za zdaj se pogovarjamo o društvu,” je bil skop Pikalo in dodal, da je v primeru, da bi kakšna stranka poskusila društvo izkoristiti za svoje interese, na vsakem posamezniku, da razmisli o nadaljnjem članstvu.

Na vprašanje, kakšna je barva, vonj in okus novoustanovljenega društva, je Pikalo dejal le, da je treba o tem, zakaj vonja, barve in okusa njegova stranka nima več, vprašati vodjo poslanske skupine stranke Janija Prednika. Poudaril je, da sam član Socialnih demokratov ostaja in da se mu socialna demokracija še vedno zdi odlična ideja. “Vprašanje je samo, kako jo izvajate, organizirate in kako jo vodite,” je dodal. Po njegovem mnenju bi morali odgovorni za slab rezultat na volitvah že zdavnaj sprejeti odgovornosti, a “se ni opravila niti analiza”.

Pikalo znotraj stranke že več kot eno leto nima nobene funkcije niti komunikacije z vodstvom z izjemo prijateljskih linij. “Želim si, da se pogovarjamo tudi čez strankarske linije. Leta 2023 smo in glavno vprašanje, ki ga dobivam od ljudi, je identitetno vprašanje. Ni vprašanje prihodnosti, temveč vprašanje moraliziranja, ali si za ene ali druge. To ni pot naprej in ni način, kako državo vsaj malo premakniti naprej,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje