Pirc Musar ob dnevu spomina na žrtve holokavsta: Zgodovini lahko prisluhnemo

Slovenija 27. Jan 202312:04

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta je predsednica republike Nataša Pirc Musar v poslanici državljane nagovorila, naj se uprejo izključevanju in sovraštvu, saj ta povzročata rane. Popoldne bo garda Slovenske vojske položila venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču pri Lendavi.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta poudarila, da lahko zgodovini prisluhnemo, čeprav je ne moremo spremeniti. Državljane je nagovorila, naj se uprejo izključevanju in sovraštvu, saj povzročata rane, ki se jim lahko izognemo, če le ne dopustimo, da se zgodovina ponovi.

“Danes je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Več kot šest milijonov ubitih Judinj in Judov ter tistih, ki so preživeli, a za vekomaj ostali zaznamovani. Žrtev, katerih imen se moramo spominjati vsak dan,” je ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta povedala Pirc Musar.

Predsednica je državljane pozvala, naj se izključevanju in sovraštvu uprejo z vsemi močmi, saj sta se ti neustavljivi sili širili po Evropi od Judov k Romom, Sintom, Slovanom, istospolno usmerjenim, duševno prizadetim, invalidom, na koncu pa jima ne bi ubežal nihče.

Poudarila je, naj se vsi vselej, tudi če se zdi nemogoče, obrnemo k medsebojnemu spoštovanju, sodelovanju in prijateljstvu, kot nas učijo še živeči pričevalci grozot tistega časa. “Srčno verjamem, da vsak izmed nas ve, kaj pomeni biti dober človek. Da znamo z zgledom navdihniti tudi drug drugega. Negujmo to zavedanje in bodimo dobri ljudje,” je še povedala predsednica.

Danes ob 14. uri bo Garda Slovenske vojske v imenu predsednice položila venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi.

Urška Klakočar Zupančič: Zavest o holokavstu mora v nas živeti vsak dan

Zavest, da se je holokavst zgodil, mora v nas živeti vsak dan, je danes na osrednji slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve holokavsta v Mini teatru v Ljubljani poudarila slavnostna govornica, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Človeška in civilizacijska dolžnost je, da storimo vse, da se kaj tako okrutnega ne bo zgodilo nikoli več, je dodala.

Po njenih besedah moramo kot družba ob najmanjšem sumu nestrpnosti do pripadnikov drugih nacij, etničnih skupin, religij, drugače mislečih in čutečih, skratka drugačnih v kateri koli osebni okoliščini, strniti vrste in skupaj stopiti na okope za obrambo civilizacijskih vrednot, demokracije, človekovih pravic in človečnosti.

Ob tem je opozorila na vnovično krepitev “nestrpnosti, diskriminacije, sovražnosti in celo odkritega nasilja do drugačnih in drugače mislečih” v Evropi.

Tako kot v poslanici pred redno sejo DZ v ponedeljek je Klakočar Zupančič tudi tokrat izrazila zaskrbljenost zaradi širjenja sovražnega govora. Ta, kot je dejala, preplavlja socialna omrežja in pronica v vse pore družbenega življenja, tudi v politični diskurz.

Tanja Fajon: Grozodejstva druge svetovne vojne so se začela s sovraštvom do drugih

Procesi, ki so pripeljali do grozodejstev druge svetovne vojne, so se začeli s sovraštvom do drugačnih, do drugih, je ob današnji 78. obletnici osvoboditve nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau sporočila zunanja ministrica Tanja Fajon in izrazila obžalovanje nad dejstvom, da te procese opazujemo tudi danes.

Kot je dejala ministrica, je treba te procese v vsaki družbi odločno preprečevati ter se jim odgovorno in učinkovito zoperstavljati. “Holokavsta in tragičnega trpljenja vseh njegovih žrtev ne smemo nikoli pozabiti, izkrivljati ali celo zanikati,” je v video nagovoru ob današnji obletnici poudarila Fajon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.