Plavajoči hiški na Ljubljanici še kar samevata, eno prestavili

Slovenija 05. Sep 202311:45 4 komentarji
Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1

Ideja ljubljanske mestne občine, da bo s plavajočima hiškama na Ljubljanici razširila turistično ponudbo, čeprav se poletna sezona počasi izteka, še vedno ni uresničena. Eno hiško je prestavila na drugo lokacijo, obe pa še vedno samevata.

Čez dva meseca bo minilo eno leto, odkar je občina na Ljubljanico v Grubarjevem prekopu postavila dve plavajoči hiški, s katerima želi občina povečati turistično raznolikost v prestolnici.

Odločitev je naletela na številne pomisleke in nasprotovanja, po devetih mesecih pa hišk še vedno niso začeli oddajati, tako da več kot 260.000 evrov vreden projekt sameva. “Hišk trenutno ne oddajamo. O časovnem okviru bomo javnost pravočasno obvestili,” odgovarjajo v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnica (LPT), ki ju je naročilo.

Eno od hišk so medtem prestavili nekaj sto metrov po Ljubljanici proti obvoznici in je zdaj privezana ob eni od hiš na Dolgem Bregu.

V LPT pojasnjujejo, da so hiško na drugo mesto prestavili zgolj testno in jo bodo v skladu s specifikacijami proizvajalca priključili na javno infrastrukturo. Dnevnik medtem poroča, da naj bi hiško, ki so jo prestavili, oddali podjetju Apartment, ki že oddaja hišo ob Ljubljanici, kjer je plavajoča hiška privezana.

Oddajanje hišk bi moral voditi Javni zavod Ljubljanski grad, po prvotnih načrtih pa bi morali biti hiški za najem na voljo od aprila. Naprej se je LPT zapletlo pri občinskem odloku o plovbnem režimu, ki so ga morali spremeniti, da bi sploh lahko začeli oddajati, nato pa so jim zagodle še nutrije, ki so poškodovale cevi, v eno od hišk pa je trčilo še neznano plovilo.

Čeprav se glavni del turistične sezone z vstopom v september počasi zaključuje, LPT še vedno ni uspelo uskladiti strategije o oddajanju hišk, v kateri bi določili cene nočitev in ostale podrobnosti oddajanja.

Plavajoče hiške Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1
Plavajoče hiške Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1
Plavajoče hiške Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1
Plavajoče hiške Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1
Plavajoče hiške Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1
Plavajoče hiške Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1
Plavajoče hiške Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1
Plavajoče hiške Plavajoče hiške
Jan Gregorc/N1

LPT je hiški naročil pri podjetju 3maran, ki je pred tem že postavilo naselje plavajočih hišk v Marini Portorož. Za hiški je odštel 261.527 evrov, za novost na Ljubljanici pa se je odločil, ker po njegovih besedah vse več turistov išče nove izkušnje in edinstvene nastanitve.

“To pa plavajoče hiške zagotovo so, saj nudijo zasebnost in udobje klasičnih nastanitev, obenem pa tudi udobje luksuznih jaht,” so postavitev hišk za N1 pred časom komentirali v LPT. Ljubljanski župan Zoran Janković je novo pridobitev na Ljubljanici opisal kot “poživitev prenove Ljubljanice”.

Hiški sprožili kar nekaj kritičnih odzivov meščanov

Plavajoči hiški na Ljubljanici sta sprožili številne odzive v javnosti, mnogim pa se ne zdi primerna takšna uporaba javnega prostora v turistične namene. Nekateri so bili kritični tudi do morebitnega onesnaženja, ki bi ga lahko povzročili ladjici.

Arhitekt in kustos v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje Miloš Kosec je maja za N1 ocenil, da nekateri v odločitvi občine vidijo inovativnost Mola, sam pa jo vidi predvsem kot vprašljiv poskus poblagovljenja še ene na prvi pogled za turistične namene neprimerne površine – reke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje