“Plavamo kot trupla po Gangesu, dušimo se, ostali nam mečejo rože”

N1 video 09. Maj 202221:31 > 23:32 3 komentarji
N1

Dolgoletni voditelj Studia City je na odru Slovenskega mladinskega gledališča gostil poseben dogodek Dan zmage z Marcelom. Gre za dogodek, ki so ga organizirali, ko je postalo jasno, da se oddaja Studio City 9. maja na RTV Slovenija ne vrača v obliki, kot smo jo poznali. Kaj so pred dogodkom povedali dolgoletni soustvarjalci Studia City, eden od gostov Robert Golob ter vodja Koordinacije novinarskih sindikatov na RTV Slovenija.

Z dolgoletnim voditeljem oddaje Marcelom Štefančičem vodstvo RTVS ni podaljšalo pogodbe. Čeprav je bil Štefančič pripravljen oddajo voditi tudi brezplačno, je vodstvo vztrajalo pri tem, da voditeljskega stola ne zasede več. Razlog za takšno odločitev je bil Štefančičev nastop na javni tribuni konec marca, na kateri so novinarji TV Slovenija sporočili, da niso nikogaršnji hlapci in ne bodo tiho. Takrat je aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija opozoril na stopnjevanje pritiskov tako znotraj kot zunaj javne medijske hiše, na kadrovanje, slabšanje razmer dela, žalitve in na vse večje vpletanje politike v neodvisnost novinark in novinarjev. Novinarji RTV Slovenija sicer že nekaj časa izražajo ostre proteste zaradi novonastalih razmer v javnem zavodu.

Za ogled dogodka Dan zmage z Marcelom se je Slovenskim mladinskim gledališčem zbrala tudi javnost, prisotnih je bilo tudi več zaposlenih na RTVS. Režiser Siniša Gačić je za N1 povedal, da dogajanje jemlje zelo čustveno, saj je v Studio City preživel več kot polovico življenja. “Studia City ne moreš porušiti, če ne drugega pa ne moreš porušiti ustvarjalnosti,” je rekel in dodal, da bo oddaja preživela, saj nekaj, “kar je tako zasidrano v identiteto naroda, ostane – če ne druge – v enciklopedijah zgodovine, takšne in drugačne”.

“Moram priznati, da kot dolgoletni sodelavec Studia City /…/ ne spremljam Studia City redno in to, kar se dogaja sedaj z oddajo, ki je, kot pravijo Angleži, national treasure (op. a. nacionalni zaklad), je na nek način zanimivo in pomenljivo, a hkrati ne tako zelo pričakovano,” je za N1 dejal novinar in dolgoletni sodelavec RTVS Matjaž Ambrožič ter ob tem “kot liberalec in demokrat” opozoril, da od vseh sprtih, “en drugega grdo gledajočih”, pričakuje, da se ta “taktika revanšizma poleže, kajti, resnica je edina ta, da bolj, kot se bodo na RTV prerekali in prepirali in bolj, kot bo to javnost spremljala, “več gledalcev bo imela tudi vaša televizija”. Na vprašanje, ali lahko politika vrne Studio City nazaj na RTV Slovenija, ali je ta zgodba že zaključena, pa je odvrnil, da je slednje sicer možno, a je prepričan, da ta dikcija ne bi bila pravilna.

“V sindikatu sicer že ves čas protestiramo in poskušamo vzpostaviti dialog z vodstvom, od jesenske spremembe programske sheme, ko so bile že številne oddaje informativnega programa prekinjene, Globus, Točka preloma, Koda – to so politične oddaje, ki jih ni več, zdaj je na vrsti Studio City z Marcelom Štefančičem,” je dejala Helena Milinković, vodja Koordinacije novinarskih sindikatov na RTV Slovenija. Kot je dodala, je predsednik programskega sveta zlorabil besede, ki so bile izrečene na javni tribuni. “Obtožujejo nas hujskanja, omalovaževanja javne RTV in tega, da se vtikamo v uredniško in novinarsko avtonomijo,” je poudarila Milinković in dodala, da je pri oddaji Studio City prišlo do “čiste zlorabe programskega sveta in funkcije predsednika programskega sveta”, ki da paktira skupaj z vodstvom, ignorira uredništvo oddaje …

O pozivih javnosti, kdaj se bodo novinarji na RTVS uprli, pa Milinković pove, da so “vse opcije odprte” ter da “uporabljajo vsa sredstva, ki so na voljo”, saj stavka nikoli ni bila izključena. Kot je še poudarila, je na RTV Slovenija zaposlenih več kot 2.000 ljudi. “Plavamo kot trupla po Gangesu, dušimo se, ostali nam mečejo rože,” je dejala in dodala, da solidarnost z novinarji sicer obstaja, a da trepljanje po ramenih ni dovolj.

Gost današnjega dogodka Dan zmage z Marcelom je tudi Robert Golob, ki je dejal, da si želi s tem sporočiti, da si želi Studio City čim prej spet videti na RTV, kjer mu je mesto. “Dokler tega ne bo, se bomo udeleževali takšnih, kot je danes. Kljub temu si želim, da se situacija čim prej spet vrne v normalo.” Dodal je, da je udeležba na večernem dogodku tudi podpora voditelju Marcelu Štefančiču, sporočilo, da “prepoznavamo kvaliteto njegovega dela in korist za nacionalni blagor”.

O tem, kdaj bodo vidne napovedane spremembe na javni radioteleviziji, je Golob dejal, da so že napovedali, da bodo na prvi redni seji, ki jo pričakujejo že naslednji teden, predlagali spremembe zakona o RTVS. “Trenutno sodelujemo tudi s civilno družbo in koalicijskimi strankami, da to uresničimo,” je dodal. Spremembe bodo po Golobovih pričakovanjih na ekranih vidne v 60 dneh po sprejetju zakona. “Če bo zakon sprejet še pred koncem maja, to pomeni do konca julija,” je še povedal.

“Današnji dan je zelo težak, a na nek način upam, da se bomo vrnili, a za sedaj zgleda, da v takšni obliki zelo težko,” je dejal Dejan Štamfelj, dolgoletni sodelavec in ustvarjalec Studia City. O prihodnosti oddaje je delal, da mora ostati takšna, kot je bila. “Jasno je, da ne želimo delati brez Marcela, to smo jasno povedali. Kam nas bodo prerazporedili, še ne vemo, po vsej verjetnosti po redakcijah, iz katerih smo prišli,” je pojasnil Štamfelj, ki je v Studio City prišel iz zunanjepolitične redakcije. “Uradno ne vemo še nič,” je še zaključil.

O prihodnosti oddaje – po tem, ko pri oddaji dolgoletni ustvarjalci zaradi Štefančičeve zamenjave ne želijo več sodelovati – so danes razpravljali tudi programski svetniki javnega zavoda. Med razpravo je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough predlagal, da se oddaja, predvidena za 30. 5., zato nadomesti s kulturno umetniškim programom. Predlog, ki bi predstavljal spremembo programsko-produkcijskega načrta, je generalni direktor umaknil. O usodi oddaje bodo programski svetniki znova razpravljali 23. maja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje