Na programskem svetu RTVS brez odgovorov o prihodnosti Studia City

Slovenija 09. Maj 202219:27 > 19:43 0 komentarjev
Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji izredni seji dal soglasje k predlaganim spremembam statuta zavoda, ki jih je podal generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, zdaj pa gredo v obravnavo na nadzorni svet zavoda. V skladu z njimi naj bi se televizijski informativni program preoblikoval v dve enoti. Programski svetniki so razpravljali tudi o oddaji Studio City. Dogovora o prihodnosti oddaje, pri kateri dosedanji ustvarjalci zaradi zamenjave voditelja ne želijo sodelovati, svetniki niso sklenili.

Informativni program Televizije Slovenija (TVS) bi se v skladu s predlogom razdelil v dve uredniško-producentski enoti, in sicer v informativna programa prvega in drugega programa, je povedal Andrej Grah Whatmough. Dozdajšnji Program Plus pa bi po njegovem predlogu združili z uredniško-producentsko enoto Razvedrilni program.

Vzpostavitev dodatnega odgovornega uredništva informativnega programa je po njegovih navedbah nujna denimo zaradi lažje kadrovske in programske obvladljivosti. Zdajšnja ureditev je zaradi številčnosti kadrov in obsega ur ustvarjenega programa neobvladljiva, meni generalni direktor.

Odgovornega urednika Multimedijskega centra (MMC) RTVS bo v skladu s predlogom imenoval in razreševal generalni direktor na predlog direktorjev Radia in Televizije Slovenija. Če direktorja radia in televizije niti po poteku 30 dni od začetka usklajevanja ne bi pripravila usklajenega predloga, bi imela pravico v imenovanje predlagati vsak svojega kandidata. Generalni direktor je dejal, da predloga, ki se nanaša na delitev televizijskega informativnega programa, v ekipi novinarjev na prvem televizijskem programu večinsko ne podpirajo, v 28-članski ekipi novinarjev na drugem televizijskem programu pa ga ne podpira le eden.

Svet delavcev je proti predlaganim spremembam, pri čemer se še zlasti ne strinjajo s predlagano delitvijo televizijskega informativnega programa na dva dela. Nasprotujejo pa tudi predlogu v delu, ki se nanaša na MMC, je dejala predsednica sveta Petra Bezjak Cirman.

Brez dogovora o usodi Studia City

Programski svetniki so razpravljali tudi o oddaji Studio City. Grah Whatmough je na izredni seji programskega sveta javnega zavoda predlagal, da se oddajo Studio City, ki je bila načrtovana za 30. maja, umakne. Po njegovih besedah namreč RTV ne more zagotoviti kadra, ki bi oddajo pripravil. Danes je celotna uredniška ekipa odgovorni urednici informativnega programa TV Slovenija Jadranki Rebernik sporočila, da pri predstavljenem konceptu prenove oddaje ne bo sodelovala in da bo svoje delo nadaljevala v dnevnoinformativnem programu, so zapisali v sporočilu za javnost.

“Nimamo ustvarjalcev oddaje, imamo voditelja, ampak ga ne želim imenovati zaradi pritiskov,” je dejal generalni direktor. Sprva je bila za prevzem vodenja oddaje predvidena Vida Petrovčič, a je kasneje soglasje umaknila, po navedbah Grah Whatmougha zaradi reakcij. Nato naj bi soglasje umaknil še en sodelavec, ki je bil predviden za vodenje oddaje. Oddajo bi po predlogu generalnega direktorja in odgovorne urednice nadomestili z vsebino kulturno umetniškega programa.

Grah Whatmough je predlog, ki bi predstavljal spremembo programsko-produkcijskega načrta, umaknil. O usodi oddaje bodo programski svetniki znova razpravljali 23. maja.

Anuša Gaši, ki jo je v programski svet predlagala poslanska skupina SMC, je vodstvo zaradi predloga pozvala k odstopu. “Ne govorimo o objektivni nezmožnosti ustvarjanja Studia City, ampak o objektivni nezmožnosti vodenja te hiše,” je povedala.

RTV z dolgoletnim voditeljem oddaje Marcelom Štefančičem ni podaljšala pogodbe. Čeprav je bil Štefančič pripravljen oddajo voditi tudi brezplačno, je vodstvo vztrajalo pri tem, da voditeljskega stola ne zasede več. Razlog za takšno odločitev je bil Štefančičev nastop na javni tribuni konec marca, na kateri so novinarji TV Slovenija sporočili, da niso nikogaršnji hlapci in ne bodo tiho.

Ob 21. uri, ko je bila oddaja na sporedu, bo Štefančič gostil dogodek Dan zmage z Marcelom. Dogodek si bo v živo mogoče ogledati tudi na naši spletni strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!