Po ovadbah v Melaminu: “Razblinja se madež krivca, ki so ga pripisali pokojnemu”

Slovenija 22. Feb 202311:01 > 13:51 3 komentarji
Melamin
Bojan Štefanič/Bobo

Preiskava največje industrijske nesreče v zgodovini samostojne Slovenije, ki se je lani zgodila v Melaminu, je zaključena. Policija je na ljubljansko okrožno sodišče vložila kazensko ovadbo proti štirim fizičnim in eni pravni osebi. Med njimi je po informacijah N1 tudi direktor podjetja Srečko Štefanič. Nikola Sandič, ki je bil v času nesreče predsednik sindikata v Melaminu in je delal ravno na pretakališču kemikalij, je povedal, da je zadovoljen, da se pri pokojnem kolegu, ki je na dan nesreče pretakal pripeljano kemikalijo, "razblinja madež krivca, ki so mu ga pripisali vodilni". Občina Kočevje pričakuje, da bodo odgovorni za ugotovljene nepravilnosti odgovarjali, na ovadbe pristojnih pa so se odzvale tudi Združene civilne iniciative Kočevske.

Po novici, da je policija po preiskavi nesreče v kočevskem Melaminu ovadila štiri fizične in eno pravno osebo, je ovadbe komentiral Nikola Sandič, ki je bil v času nesreče predsednik sindikata v Melaminu in je delal ravno na pretakališču kemikalij. Kot je povedal za N1, je zadovoljen, da se pri pokojnem kolegu, ki je na dan nesreče pretakal pripeljano kemikalijo, “razblinja madež krivca, ki so mu ga pripisali vodilni”. Dodal je še, da je zadovoljen z delom policije in upa na korektno delo tožilstva. “Javnost bo priča, kdo je oseba, ki je odgovorna za smrt sedmih ljudi,” je še povedal Sandič.

Preberi več: Razkritja iz Melamina: Pokojni kolega je govoril, da bomo enkrat šli v tri p. m.

Maja lani, ko je v Kočevju odjeknila silovita eksplozija, je direktor podjetja Srečko Štefanič, ki je zdaj po informacijah N1 med ovadenimi, v izjavi na dan nesreče dejal, da se je pri prečrpavanju surovin po prvih informacijah zgodila človeška napaka. “Očitno se je nesreča zgodila pri prečrpavanju surovine v skladiščno posodo, kjer sta se pripetili človeška napaka in zamenjava surovin,” je takrat dejal Štefanič. Kasneje je to izjavo, ki so jo mnogi razumeli kot kazanje s prstom na pokojnega zaposlenega, za N1 pojasnil in dejal, da je bil pri nesreči odločilen človeški dejavnik v “kakršnikoli obliki že” ter da ni omenil zaposlenega ali njegovega imena.

Vendar zaključena policijska preiskava ocene o človeški napaki zavrača. Kriminalisti so namreč v okviru preiskave ugotovili več nepravilnosti, ki so pravno formulirane v zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. “Ugotovljene so bile vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico,” so zapisali v sporočilu za javnost. Med preiskavo so zaznali utemeljen sum, da ravnanje v Melaminu ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih.

Po do zdaj znanih dejstvih je bila v rezervoar z epiklorhidrinom pomotoma pretočena pošiljka dietilentriamina. Mešanje teh kemikalij povzroči močno eksotermično reakcijo, kar hitro privede do vžiga.

Na nepravilnosti na pretakališču kemikalij je opozarjal tudi Nikola Sandič, ki je tam delal. Kot je povedal za rubriko Poglobljeno, so jim pristojni obljubili, da bodo cisterne z epiklorhidrinom prihajale le ponoči, ko ne bo gneče in nikoli hkrati s cisternami dietilentriaminom. Oboje se je po besedah sogovornika večkrat zgodilo.

Melamin tovornjak
Tovornjak s cisterno, iz katere so v rezervoar z epiklorhidrinom pomotoma pretočili dietilentriamin.

Sandič je še opozoril na neprimerno opremljene voznike tovornjakov, slabo obveščenost delavcev na pretakališču in poenostavljanje postopkov med epidemijo covida-19. Kot tedanji predsednik sindikata je bil v opozorilih najbolj glasen, so se pa nad varnostnimi razmerami pritoževali tudi drugi. “Pokojni sodelavec je pogosto govoril, da bomo enkrat vsi skupaj šli v tri p. m,” je takrat povedal Sandič.

Občina pričakuje, da bodo odgovorni za ugotovljene nepravilnosti odgovarjali

Oglasili so se tudi na Občini Kočevje, kjer so zadovoljni, da je preiskava policije zaključena. “Upamo, da se bližamo epilogu te tragične nesreče. Pričakujemo, da bodo odgovorni za ugotovljene nepravilnosti in posledice tudi ustrezno odgovarjali,” so zapisali v odzivu. Upajo še, da bodo izsledki preiskave pripomogli k temu, da se takšna nesreča ne zgodi nikoli in nikjer več.

Kočevske iniciative: Nobeno sojenje ne bo vrnilo življenja umrlim ali pregnalo strahu

Na ovadbe pristojnih v Melaminu so se odzvale tudi Združene civilne iniciative Kočevske, ki so prav tako dalj časa opozarjale na nepravilnosti in neustrezno umeščenost kemične tovarne v središču Kočevja. “Nobeno sojenje ne bo vrnilo življenj tragično preminulih ali pregnalo strahu, ki se je zalezel v duše prebivalcev Kočevja. Nihče ni dolžan živeti pod grožnjo naslednje katastrofe,” so zapisali v odzivu, pod katerega so se podpisale iniciative Melamin mora ven iz mesta, Civilna iniciativa za zaprtje tovarne Melamin in Civilna iniciativa ohranimo Kočevsko.

Preberi več: Melamin, 2. del: “Življenje ob tempirani bombi”

Tudi predstavnike iniciative veseli hitrost policijske preiskave, kritični pa so do nekdanjega ministrstva za okolje. Po njihovem mnenju je ministrstvo z “neznansko lahkotnostjo” izdajanja okoljevarstvenih dovoljenj Melaminu in s spregledanjem “očitnega ne obvladovanj tehnologije” znatno prispevalo k nastanku nesreče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje