Ovadbe zaradi nesreče v Melaminu, po informacijah N1 ovaden tudi direktor

Slovenija 22. Feb 202309:02 > 13:59 1 komentar

Policija je v Kočevju končala preiskavo največje industrijske nesreče v zgodovini samostojne Slovenije, ki se je maja lani zgodila v Melaminu. Umrlo je sedem ljudi, kriminalisti pa so na ljubljansko okrožno sodišče vložili kazensko ovadbo proti štirim fizičnim in eni pravni osebi. Po informacijah N1 je med ovadenimi tudi direktor Melamina Srečko Štefanič.

Po nekaj več kot devetih mesecih od najhujše industrijske nesreče pri nas v kočevski tovarni Melamin so policisti zaključili kriminalistično preiskavo. Med ogledom kraja nesreče so ugotovili, da je do tovarne pripeljal tovornjak s kemično snovjo, ki je bila prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemičnih snovi je med prečrpavanjem odjeknila močna eksplozija in posledično je izbruhnil požar.

Preberi več: Po ovadbah v Melaminu: “Razblinja se madež krivca, ki so ga pripisali pokojnemu”

Kriminalisti so v preiskavi zaznali utemeljen sum, da ravnanje v Melaminu ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih. Ker je bila posledica tega smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več oseb z lažjimi telesnimi poškodbami, so zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Po informacijah N1 so med ovadenimi fizičnimi osebami direktor Melamina Srečko Štefanič in druge odgovorne osebe v podjetju. Pri ovadeni pravni osebi gre po naših informacijah za podjetje Melamin.

Direktor Melamina Srečko Štefanič je na naša vprašanja odgovoril, da s kazensko ovadbo ni seznanjen ter da o zaključku preiskave ni bil obveščen. Zadeve ni želel komentirati. Prav tako o zaključku preiskave in njenih rezultatih niso bili obveščeni v Melaminu, kjer pričakujejo, da bodo kot stranka v postopku od preiskovalcev prejeli uradna obvestila o zaključku in rezultatih preiskave. “Brez uradnih informacij teme ne moremo komentirati,” so še sporočili v kočevskem podjetju. Na tiskovni konferenci policije je vodja oddelka za splošno kriminaliteto PU Ljubljana Valter Zrinski pojasnil, da ovadenim obvestil o tem ne pošiljajo.

Srečko Štefanič, Melamin
Bojan Štefanič/BOBO

Ovadba se nanaša na storitev kaznivih dejanj ogrožanje varnosti pri delu po 201. členu kazenskega zakonika, za katerega se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, in povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu kazenskega zakonika, za katerega je zagrožena zaporna kazen do petih let.

Kočevje Kočevje
Eksplozijo v Melaminu so prebivalci čutili kot močan potres. Iz tovarne se je še ure valil gost dim. (Vir: Mitja Ofak/občina Kočevje
Eksplozija, Kočevje, Melamin Eksplozija, Kočevje, Melamin
Bobo
Melamin Melamin
N1
melamin, škoda melamin, škoda
N1
N1
Melamin škoda Melamin škoda
Bojan Štefanič /BOBO
Melamin razdejanje Melamin razdejanje
Razdejanje v Melaminu (Bojan Štefanič/BOBO)
Melamin čiščenje Melamin čiščenje
Dekontaminacija Tomšičeve ceste, ki pelje mimo Melamina
Melamin uničenje Melamin uničenje
Bojan Štefanič /BOBO

Kriminalisti so med preiskavo ugotovili več nepravilnosti, ki so pravno formulirane v zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. “Ugotovili smo vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico,” so zapisali na policiji.

Preberi več: Razkritja iz Melamina: Pokojni kolega je govoril, da bomo enkrat šli v tri p. m.

Na zaključek kriminalistične preiskave in ovadbe se je odzval tudi župan občine Kočevje Vladimir Prebilič. Povedal je, da v Melaminu očitno le vse ni bilo tako dobro, kot jim je bilo zagotovljeno, sicer do kazenskih ovadb ne bi prišlo. Poudaril je, da imajo ljudje pravico vedeti, kaj se je dogajalo pred nesrečo in kdo je zanjo odgovoren. Izpostavil je, da bi se tovarna morala preseliti iz mesta Kočevje na drugo lokacijo in da bi bilo dobro, da bi občina nadaljevala s temi postopki.

Kot je znano, je zaradi eksplozije umrlo 7 ljudi. “Trije državljani Slovenije in dva državljana Bosne in Hercegovine so umrli na kraju dogodka, državljan Slovenije in Severne Makedonije pa sta čez nekaj dni umrla v ljubljanskem kliničnem centru,” so navedli ljubljanski policisti. V nesreči se je lažje poškodovalo 32 ljudi, ki so utrpeli lažje opekline oziroma so bili sprejeti v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida. Eksplozija pa je povzročila tudi večjo premoženjsko škodo na območju tovarne in v okolici. Ta po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov.

Inšpektorat že pred meseci podal naznanilo kaznivega dejanja

Še pred koncem preiskave pa je kaznivo dejanje tožilstvu naznanil Inšpektorat za delo. Kot smo poročali septembra, so na inšpektoratu na podlagi svojih ugotovitev po obsežnem nadzoru med drugim “dali naznanilo kaznivega dejanja tožilstvu zoper odgovorne osebe, ker niso ravnale po predpisih ali tehničnih pravilih o varnostnih ukrepih in so tako povzročile dejanje, ki je imelo za posledico smrt delavcev”. STA je uspelo pridobiti naznanilo kaznivega dejanja, iz tega pa je razvidno, da je inšpektorat takrat v zvezi z nesrečo bremenil štiri osebe – direktorja Srečka Štefaniča, direktorja poslovne enote kemična industrija v Melaminu Damjana Murna ter še dva druga zaposlena v podjetju. Koliko se naznanilo prkriva z ovadbo policije ni znano.

Inšpektor je v opisu nesreče navajal, da je na dan nesreče družba Transport Vodenik v ladijskem kontejnerju pripeljala dietilentriamin. Voznik je odnesel dokumentacijo zaposlenemu v Melaminu, nato pa namesto na pretakališče za dietilentriamina zapeljal na pretakališče za epiklorhidrin. Zaposleni je na podlagi vzorca ocenil, da gre za epiklorhidrin in ga poslal v službo kakovosti. Preden so bili znani rezultati, za kakšno snov gre, so dietilentriamin začeli prečrpavati v napačno cisterno, zaradi česar je prišlo do eksplozije. Pri tem so uporabili tudi poseben varnostni adapter, ki je potreben za prečrpavanje epiklorohidrina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje