Inšpektorji preverili potek delovnih procesov med stavko na RTVS

Slovenija 27. Sep 202213:07 > 19:52 8 komentarjev
Stavka RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Inšpektorat za delo je na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) danes opravil nadzor. Razlog za to je prijava kršitve pravice do stavke. Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je povedal, da so se pogovarjali o poteku stavkovnega dne in kako so zagotovili delovni proces. O očitkih, da je direktor televizije Uroš Urbanija posegal v program, je dejal, da tega ni storil.

Inšpektorat za delo je danes na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) opravil nadzor, povezan s ponedeljkovo stavko tamkajšnjih zaposlenih, so za STA potrdili na inšpektoratu. V Sindikatu novinarjev Slovenije so namreč na inšpektorat podali predhodno prijavo zaradi kršitev pravice do stavke.

V Sindikatu novinarjev Slovenije so potrdili, da so na inšpektorat podali predhodno prijavo zaradi kršitev pravice do stavke. Kot so pojasnili, je bilo v času ponedeljkove stavke prijavljenih več kršitev. Novinarji na RTVS, združeni v koordinaciji novinarskih sindikatov zavoda, so namreč v ponedeljek izpeljali celodnevno opozorilno stavko, s čimer so opozorili na vse slabše razmere v javnem zavodu, šikaniranje zaposlenih ter grožnje z disciplinskimi postopki.

Stavkajoči pa so med drugim opozorili, da je tehnična služba na zahtevo generalnega vodstva dnevni urednici onemogočila urejanje spletne strani MMC. Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković pa je na večernem shodu poudarila tudi, da je direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija z blagoslovom generalnega direktorja in s pomočjo odgovorne urednice informativnega programa na dan stavke prevzel urejanje Poročil, Dnevnika in Odmevov, s tem pa prevzel stavko in jo oviral.

Grah Whatmough Urbanije ne bo odstavil

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je v pozno popoldanskem času potrdil, da je delovni inšpektorat opravljal nadzor med 11. in 16. uro. “Potek postopka je bil do sedaj korekten. Kar poglobljeno smo se pogovarjali o poteku strokovnega dne, predvsem tudi o tem, kako smo zagotovili delovni proces, medtem ko je del zaposlenih stavkal, del pa ne,” je dejal.

Grah Whatmough je prepričan, da Urbanija na dan stavke ni posegal v program, kar so mu očitali stavkajoči. “Je pa dejstvo, da je stavkovni dan malo poseben dan in kakor sem seznanjen, je odgovorna urednica prosila direktorja, da se pojavi v desku in da razloži, kako je z delovnim procesom v okoliščinah, ko del programa stavka, del sodelavcev pa želi delati in dela,” je povedal.

Po njegovih besedah sta bili v desku Televizije Slovenija v ponedeljek prisotni tudi odvetnici, zastopnici stavkovnega odbora. “In je povsem normalno, da se takih sestankov udeleži tudi predstavnik vodstva RTVS,” meni generalni direktor. Grah Whatmough zato ne razmišlja, da bi Urbanijo odstavil z mesta direktorja televizije.

Igor Pirkovič
Srdjan Živulović/BOBO

Drži pa, da je v. d. urednika uredništva za nove medije (MMC) Igor Pirkovič v ponedeljek s spletne strani MMC umikal novico o stavki. “Tukaj je prišlo do konflikta znotraj redakcije in kot hierarhično nadrejeni se je odločil, tudi kakor sem seznanjen po posvetu z odgovorno urednico, da poseže v portal in zagotovi, da je tisto, kar je bilo včeraj objavljeno na MMC, kolikor je mogoče v skladu s poklicnimi in novinarskimi standardi,” je povedal.

Na očitke stavkajočih, da je vodstvo RTVS posegalo v stavko, Grah Whatmough odgovarja, da stavka ne pomeni, da se v tistem času suspendira vloga in odgovornost odgovornih urednikov in v tem času tudi stavkovni odbor ne prevzame vloge odgovornega urednika. “Stavkovni odbor govori za stavkajoči del zaposlenih in ti so včeraj napovedali, da ne bodo delali, da bo v določenih oddajah tema. Vodstvo televizije pa je zagotovilo, da se je program relativno neokrnjeno izvedel z ljudmi, ki so delali, z zaposlenimi, ki niso stavkali,” je dejal.

Nadaljevanje stavkovnih pogajanj po njegovih navedbah sledi naslednji petek. Ob tem pa obžaluje, da je stavkovni odbor zavrnil mediacijo. Sam se je iz pogajanj umaknil, ker je presodil, “da ne vodijo nikamor”.

Tudi Bruselj pozorno spremlja dogajanje

Tudi v Bruslju pozorno spremljajo dogajanje na RTVS, so v odzivu na ponedeljkovo stavko novinarjev sporočili z Evropske komisije. Spomnili so na nedavno predstavljeni predlog evropskega akta o svobodi medijev, katerega namen je med drugim, da “javni mediji ne smejo postati propagandni kanal ene stranke”. Kot so na komisiji zapisali v odzivu na ponedeljkovo stavko novinarjev RTVS, bodo “še naprej pozorno spremljali razvoj dogodkov, kot tudi razmere na področju medijev v Sloveniji na splošno”.

“Javni mediji imajo ključno vlogo pri zagotavljanju kakovostnih in nepristranskih informacij, vendar pa so lahko zaradi svojega statusa in načina delovanja tudi posebej izpostavljeni tveganju za vmešavanje in politično vplivanje,” je sporočil tiskovni predstavnik komisije, pristojen za vladavino prava, Christian Wigand. Na to je Bruselj opozoril tudi v julija objavljenem letnem poročilu o vladavini prava. Sloveniji je komisija priporočila “krepitev pravil in mehanizmov za okrepitev neodvisnega vodenja in uredniške neodvisnosti javnih medijev, pri čemer je treba upoštevati evropske standarde glede javnih medijev”.

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za preglednost in vrednote Vera Jourova je tedaj glede dogajanja na RTVS povedala, da je komisija tudi zaradi dogajanja na področju medijev v Sloveniji, vključno s prekinitvijo financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), začela razmišljati o pripravi medijske zakonodaje, ki bo veljala za vse članice. Predlog evropskega akta o svobodi medijev je predstavila sredi meseca. “Prvič želimo v zakonodajo EU vključiti varovalke za zaščito uredniške neodvisnosti medijev. Noben javni medij ne sme postati propagandni kanal ene stranke,” je glede zakonodaje v pisnem odgovoru za STA poudaril Wigand.

Zapisal je še, da so seznanjeni s tem, da je slovenski parlament potrdil spremembo zakona o RTVS. Po njegovih besedah vedo, da je postopek še v teku in da se zakon še ne izvaja. “Pozdravljamo namen vlade, da nujno naslovi pereča vprašanja glede upravljanja RTVS,” je poudaril tiskovni predstavnik komisije. Državni zbor je sicer novelo zakona o RTVS sprejel že julija, a jo zdaj, kot kaže, čaka odločanje na referendumu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje