Po protestu upokojencev se je oglasil Mesec: Vlada se trudi, a ne bo šlo čez noč

Slovenija 31. Mar 202320:45
Luka Mesec
Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za delo Luka Mesec se je odzval na protest upokojencev v Ljubljani. Kot je zapisal, se v vladi zavedajo stiske upokojencev, a težav ne bodo mogli rešiti čez noč. Ob tem pa se je obregnil ob pobudnike protestov, med katerimi je tudi nekdanji poslanec SDS Pavle Rupar.

Na že tretjem shodu upokojencev, ki sta ga pod taktirko nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja v Ljubljani organizirala Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober, se je zbralo največ udeležencev do zdaj.

Kot so sporočili organizatorji, bi morala biti najnižja mesečna pokojnina 750 evrov. Danes so tako zahtevali takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin med 1.000 do 1.500 evrov. Od vlade tudi pričakujejo, da v ustavo kot pravico upokojencev vpiše 13. pokojnino in pravico do letnega dodatka.

Po protestu upokojencev pa se je na Facebooku oglasil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Kot je zapisal, se vlada zaveda stiske upokojencev.  “Pokojninski sistem, kakršnega smo gradili zadnjih 30 let, pušča kar 18,9 odstotka vseh upokojencev v revščini. Problem je posebej očiten med starejšimi ženskami, ki živijo same, teh je v revščini skoraj četrtina, invalidsko upokojenih pa kar 37 odstotkov,” je dodal.

Zapisal je, da nam tudi splošne ravni pokojnin niso v ponos. “Povprečna pokojnina za 40 let delovne dobe in dopolnjenih 65 let starosti je sicer 985 evrov, a ne moremo mimo dejstva, da je 51 odstotkov pokojnin nižjih od 827 evrov.”

“Vlada se trudi to popraviti, a ne bo šlo čez noč,” je še zapisal minister Mesec. Pokojninski sistem po njegovih navedbah namreč letno stane skoraj 6,7 milijarde evrov, 5,4 milijarde zberemo s prispevki v pokojninsko blagajno, ostalo pa prispeva proračun. “Letos smo v sistem že dodali več kot 300 milijonov evrov, poleg tega smo zajamčeno pokojnino, ki je bila še pred enim letom 620 evrov, povečali na 688 evrov. A za temeljitejšo odpravo revščine med upokojenci bomo potrebovali dogovor o spremembi pokojninskega sistema,” je dodal.

Kot je navedel, na ministrstvu za delo na tem delajo že od jeseni in v kratkem bodo opravili javno razpravo, ki bo imela dva cilja:

  • “Poiskati odgovor na vprašanje, kako v Sloveniji do dobrih pokojnin. Kako v naslednjih 30 letih zgraditi boljši sistem od tega, ki smo ga imeli zadnjih 30 let in ki daje zgoraj omenjene rezultate?
  • Kako odpraviti revščino med upokojenci? Kaj so za našo družbo dopustni minimumi?”

Mesec pravi, da možne odgovore na obe vprašanji na ministrstvu že pripravljajo. “Bomo pa okoli njih morali oblikovati družbeni konsenz. Dobre pokojnine bomo imeli le, če bomo v pokojninski sistem zaupali in zato vanj tudi vplačevali, vlagali. Upokojence, ki danes protestirajo, zato razumemo in slišimo,” je dodal.

A pobudniki teh protestov po njegovem mnenju ne ponujajo verodostojnih odgovorov na nobeno od teh vprašanj. “In niti jih niso v preteklosti. Konec koncev je bil Pavle Rupar dolgoletni član stranke, ki je bila v zadnjih 30 letih trikrat na oblasti, sistema, na katerega se danes jezi, pa niso ne prvič ne drugič in ne tretjič reformirali, da bi postal bolj pravičen ali solidaren – prej obratno,” je v odzivu še dodal Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.