Koliko korakov morate v resnici prehoditi na dan? Odgovor ni 10 tisoč

Navdih 30. Mar 202319:30 3 komentarji
Štetje korakov
PROFIMEDIA

Če vam vsak dan ne uspe prehoditi 10.000 korakov, vas bodo razveselili izsledki nove študije.

Študija ekipe japonskih in ameriških znanstvenikov, objavljena v Journal of the American Medical Association, je odkrila, da imajo tisti, ki vsaj enkrat ali dvakrat na teden napravijo 8.000 korakov – in ne 10.000, kolikor je doslej veljalo za zlato pravilo – bistveno manjšo možnost za smrt, povezano s srčno-žilnimi bolezni.

V študiji so spremljali 3.101 Američana, starega povprečno 50 let. Razdelili so jih v tri skupine: ena skupina ni niti en dan v tednu prehodila 8.000 korakov, druga skupina je najmanj 8.000 korakov prehodila enkrat ali dvakrat na teden, tretja pa več kot tri- ali večkrat na teden.

Po desetih letih so izvajalci študije preverili, kakšna je povezava med številom prehojenih korakov in smrtnostjo udeležencev. Stopnja smrtnosti iz kateregakoli razloga je bila nižja pri obeh skupinah, ki sta na dan prehodili 8.000 korakov: pri skupini, ki je hodila enkrat ali dvakrat na teden, se je tveganje zmanjšalo za 14,9 odstotka, pri skupini, ki je hodila vsaj trikrat, pa za 16,5 odstotka.

Prav tako so imeli udeleženci, ki so hodili, manjšo možnost za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni; v povprečju so bili dovolj že trije dnevi z 8.000 koraki.

Z zmerno hitrostjo hoje boste z 8.000 koraki prehodili med 6 in 6,5 kilometra in za to porabili okrog uro in 20 minut. Če to torej storite trikrat na teden, boste za to v enem tednu porabili štiri ure, kar predstavlja štiri ali pet epizod povprečno dolge nanizanke. Če želite, da vam med hojo hitreje mine čas, lahko poslušate kakšen podkast ali zvočno knjigo.

Za to, da bi morali napraviti 10.000 korakov na dan, ni resne znanstvene utemeljitve, temveč, kot piše Harvard Health Publishing, izvira iz marketinške kampanje japonskega podjetja, ki je poskušala povečati prodajo pedometrov (števcev korakov) med olimpijskimi igrami leta 1964 v Tokiu. Naprava se je namreč imenovala Manpo-kei, kar v prevodu pomeni “10.000 korakov na dan”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje