Bešič Loredan o potencialni korupciji v UKC: “Temu bomo prišli do dna”

Slovenija 13. Mar 202313:35 > 15:43 4 komentarji
Danijel Bešič Loredan
N1

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je komentiral aktualne teme. Na N1 smo prejšnji teden razkrili, da so v koaliciji nezadovoljni z ministrovim predlogom sprememb zavoda za zdravstveno zavarovanje, da so direktorji bolnišnic in zdravstvenih domov zagrozili z množičnim odstopom in da podražitve gradbenih investicij v bolnišnice spremljajo nenavadne okoliščine. Še posebej veliko pozornosti je minister namenil dogajanju v UKC Ljubljana. "Očitno smo odprli Pandorino skrinjico izjemno potencialno težkega korupcijskega tveganja," je komentiral dogajanje v povezavi s plačilom operacije tuje državljanke.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je najprej spregovoril o tematiki, ki zadeva zdravnika nevrokirurga iz UKC Ljubljena Romana Bošnjaka.

“9. marca je urad za nadzor, kakovost in investicije poslal dopis na UKC Ljubljana, kjer smo UKC Ljubljana prosili, da nam v povezavi s problematiko posredujejo račun, operacijski zapisnik in vso ostalo dokumentacijo. Do danes to ni bilo poslano, a verjamem, da bo v najkrajšem možnem času,” je dejal in povedal, da gre za “nedopustno dejanje”. “Zdravnik, ki je zaposlen v UKC Ljubljana, ne more računa za samoplačniško storitev predati sam.”

“Očitno smo odprli Pandorino skrinjico izjemno potencialno težkega korupcijskega tveganja. Odzivi so številni, oglašajo se tudi drugi s podatki (tudi z imeni in priimki).” Ministrstvo se bo takoj, ko bodo iz UKC Ljubljana pridobili podatke, lotilo dveh zadev. Presojali bodo, v kakšni meri je nevrokirurg zlorabil pooblastila in v kakšni meri gre za potencialno sistemski problem. “Temu bomo prišli do dna,” je poudaril. Če bodo na ministrstvu ocenili, da primer ni osamljen, bodo odredili izredni upravni nadzor na UKC Ljubljana.

“Stremeli bomo k temu, da se ohrani ugled UKC Ljubljana. Če pa je kdo kršil zakon in bo to dokazano, bodo ustrezne institucije morale odreagirati,” je dodal.

“Zaračunati 27.000 evrov za operacijo, za katero verjamem, da je bila izjemno strokovno in kakovostno opravljena … Take operacije toliko stanejo v Švici,” je poudaril minister. Prav tako je ocenil, da je 6.000 evrov za ekspertno mnenje veliko denarja.

Spregovoril je tudi o revizijskem poročilu UKC Ljubljana, ki ga je pripravilo podjetje Ernst & Young. Dokument je poslovna skrivnost, obstaja le v tiskani obliki in po ministrovih besedah obsega več kot 160 strani. “Dokument ustrezne institucije preučujejo, odziv ministrstva in UKC Ljubljana pa je predviden v sredo,” je napovedal. Povedal je le, da se “izkazuje več kritičnih neskladij”, ki vplivajo na poslovanje oziroma ugled zavoda, kot so oddaja naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja, oddajanje javnih naročil po zakonskem roku in spornosti v dobaviteljskih strukturah: določeni zaposleni na UKC Ljubljana naj bi bili v upraviteljskih strukturah dobaviteljev.

Videti je izjemno pomanjkljivost analitičnih podatkov, je med drugim dodal in poudaril, da so o poročilu “veliko govorili z vodstvom zavoda”. Poročilo bo prav tako posredovano Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

V zdravstvu se veliko dogaja

Minister je povedal, da so na ministrstvu pripravili in v celoti uskladili zakon o informacijskem sistemu v zdravstvu – med drugim na ministrstvu želijo z njim omogočiti enotnost in povezljivost v nacionalnem e-kartonu – ter izhodišča za strukturne spremembe zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). “Ta stališča se še usklajujejo, in ko bodo rešitve pripravljene, bomo šli v javno obravnavo,” je dejal in poudaril, da sta zakona kot “siamska dvojčka”.

Danijel Bešič Loredan
N1

Spomnimo, prejšnji teden je delovna skupina koalicijskih poslancev obravnavala ministrova izhodišča za strukturne spremembe ZZZS. Po naših neuradnih informacijah so v koaliciji negativno ocenili tisti del izhodišč, ki se nanaša na upravljanje zavoda. Slišati je bilo mogoče celo pripombe, da gre za “podržavljanje” zdravstvene blagajne. Tako se je po naših informacijah pokazalo, da volje za takšno spremembo ureditve ZZZS v koaliciji ni.

Premier Robert Golob je v petek dejal, da je videl vsaj štiri predloge za spremembo ZZZS. Pojasnil je, da ima vsaka zainteresirana javnost vso pravico, da pripravlja svoje predloge. “V javnost bo šel en predlog,” je napovedal.

Kar zadeva medijske navedbe o pogodbah s svetovalci, ki jih je sklepalo ministrstvo za zdravje, je minister Bešič Loredan komentiral, da “so vsi ministri prisiljeni v sklepanje pogodb in ti zneski ne odstopajo od običajnega”. “Od 1. junija do današnjega dne smo izplačali 170.895 evrov in v ta znesek so všteti vsi davki in prispevki,” je navedel minister. Po njegovih besedah je nekdanji minister Janez Poklukar od 23. februarja 2021 do 1. junija 2022 sklenil 172 različnih pogodb v vrednosti 1.261.000 evrov. Še en nekdanji minister, Tomaž Gantar, pa je od 13. marca 2020 do 18. decembra 2020 sklenil 157 različnih pogodb v vrednosti 1.464.000 evrov.

Minister se je med drugim dotaknil tudi ukrepov zmanjševanja čakalnih vrst. Po njegovih besedah so čakalne vrste še vedno “na platoju” in se niso skrajšale. Na novinarsko vprašanje, ali vlada razmišlja o spremembi zakonodaje, ki bi zaposlenim v zdravstvu prepovedala prehajanje med zasebnim in javnim zdravstvom, odgovoril, da so “vse zakonodajne spremembe napovedane” ter da se bo razprava o tem odprla konec leta.

Bešič Loredan se je prav tako odzval na grožnjo direktorjev bolnišnic in zdravstvenih domov, da bodo odstopili, če jim vlada ne bo zvišala plač. Golob je zahtevo direktorjev, ki smo jo prvi objavili na N1, opisal kot nerealno in je bil kritičen do vodenja zdravstvenih zavodov. “To smo naslovili in naslavljamo na pogajanjih s sindikati o zdravstvenem stebru. Ta steber bo vključeval tudi plačno skupino B (vodstveni kader) in tam bomo našli rešitev tako za skupino B kot za plačno skupino J (administrativno-tehnični kader). Dejstvo je, da potrebujemo spremembo. Verjamem, da bomo našli kompromis,” je dejal. Dodal je:  “Nekdo, ki vodi zdravstveni zavod, mora biti za to nagrajen,” je dodal.

Še vedno so veliko pozornosti javnosti deležne slabe razmere na področju družinske medicine v zdravstvenem domu Ljubljana. V petek je vladajoča stranka Gibanje Svoboda izrekla opomin svojim članom, ki so na seji ljubljanskega mestnega sveta podprli izplačilo nagrade direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič.

V soboto pa smo na N1 razkrili nenavadne okoliščine treh gradbenih investicij v slovenske bolnišnice. Projekte vodi urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki je organ v sestavi ministrstva. V teh treh primerih so iz urada premestili tri uradnike, ki so bili pristojni za projekte, nato pa sprejeli odločitve, ki jih ti uradniki niso želeli. V vseh treh primerih so se cene investicij potem dvignile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje