Po še nerešenem zapletu poslanci vendarle nadaljujejo sejo

Slovenija 24. Nov 202308:12 > 10:08
Državni zbor v Slvoeniji
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Po še nerešenem zapletu ob glasovanju o dopolnilu k zakonu o izvrševanju proračuna poslanci danes vendarle nadaljujejo redno sejo. Na dnevnem redu je med drugim vmesno poročilo preiskovalne komisije državnega zbora o sumih nezakonitega financiranja političnih strank, v sklopu glasovanj pa bi bolj jasna utegnila postati usoda dopolnila o polni uskladitvi socialnih transferjev.

Po sredini prekinitvi seje zaradi zapletov ob glasovanju o dopolnilu k zakonu o izvrševanju poračuna, s katerim so poslanci soglašali z uskladitvijo socialnih transferjev z inflacijo v celoti, državni zbor danes nadaljuje redno sejo po za četrtek predvideni časovnici.

Poslanci so sejo začeli s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Goloba. Premier se sicer seje zaradi bolniškega staleža po operaciji kile ne bo udeležil. Poslovnik državnega zbora v takšnih primerih predvideva pisni odgovor najpozneje v 30 dneh. Če bodo poslanci vztrajali pri ustnem odgovoru, bo premier na vprašanja odgovarjal na naslednji seji državnega zbora.

Na dnevnem redu je med drugim predlog novele zakona o štipendiranju, ki posamezniku omogoča prejemanje državne in Zoisove štipendije hkrati.

Obravnavali bodo tudi predlog pokojninske novele, ki izboljšuje položaj invalidsko upokojenih in vdov oziroma vdovcev. Poslanci se bodo seznanili tudi z vmesnim poročilom preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank.

Zatem bodo sledila v sredo še neopravljena glasovanja, med drugim o statusnem preoblikovanju Vzajemne, in glasovanja predvidena za četrtek.

Kakšna bo usoda omenjenega dopolnila o uskladitvi socialnih transferjev še ni jasno. Prav tako ne, kako bo potekalo nadaljnje glasovanje o zakonu o izvrševanju proračuna. Dogovor bodo vodje poslanskih skupin poskušali doseči danes. Kot smo poročali, je beseda o tem sicer tekla že na četrtkovem posvetu.