Pogoj PCT tudi za obisk maše, pevci lahko pojejo samo z maskami

Slovenija 09. Nov 202109:48 2 komentarja
Cerkev
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Obiskovalci verskih obredov morajo po novem vladnem odloku izpolnjevati pogoj PCT, nositi masko in ohranjati ustrezno razdaljo. Cerkveno petje je glede na pojasnila Škofovske konference dovoljeno, vendar pa morajo pevci nositi maske in ohranjati razdaljo.

Novi vladni odlok, ki je začel veljati včeraj, določa, da je “kolektivno uresničevanje verske svobode” dovoljeno, pod pogojem da vsi udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in ohranjajo vsaj 1,5 metra medsebojne razdalje. Odlok je bil sicer sprejet v petek, v uradnem listu pa objavljen v soboto, 6. novembra.

Spomnimo, da je Slovenija v nedeljo prevzela svetovni primat po tedenskem povprečju novih okužb na milijon prebivalcev.

V Škofovski konferenci so pripravili podrobno razlago vladnega odloka. Ta poleg pogoja PCT za vse, starejše od 12 let, določa še:

  • da mora biti na vidnem mestu izobešeno obvestilo o izpolnjevanju pogoja PCT,
  • da mora odgovorna oseba pri vhodnih vratih v cerkev preverjati, ali verniki izpolnjujejo pogoj PCT, pri čemer ni dovolj le skenirati QR kode, ampak je potrebno tudi preveriti istovetnost osebe z osebnim dokumentom,
  • da mora biti med udeleženci najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje, razen med člani skupnega gospodinjstva,
  • da morajo vsi udeleženci nositi kirurške ali FPP2 maske,
  • da je obvezno redno prezračevanje cerkvenih prostorov in
  • da je obvezno razkuževanje rok.

Duhovniki in drugi, ki izvajajo versko dejavnost, morajo prav tako izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer se lahko tudi samotestirajo. Test morajo izvajati na 48 ur ali pogosteje.

Zapisali so še, da je ljudsko in zborovsko petje v cerkvah dovoljeno, a morajo pevci med petjem nositi masko in ohranjati razdaljo 1,5 metra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje