Poklukar: Četrti val je zgolj vprašanje časa

Slovenija 28. Jun 202116:10 > 17:28 2 komentarja
Janez Poklukar, reforma zdravstva
Borut Živulovič /BOBO

Predlog zakona o investicijah v zdravstvo, ki so ga pred slabima dvema tednoma potrdili na "maratonski seji" vlade, bo po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja začrtal okvirje zdravstva v naslednjih desetletjih.

Predlog zakona, ki v naslednjih desetih letih ureja porabo skoraj dveh milijard evrov za investicije na področju zdravstva, po oceni ministra Janeza Poklukarja postavlja dolgoročne okvirje slovenskega zdravstva. Zakonski predlog je vlada že poslala v DZ, poslanci SDS, NSi in SMC pa so vložili zahtevo za splošno razpravo.

“Načrtujemo modernizacijo in optimizacijo zdravstvenega sistema, posodobitev zastarele infrastrukture, povečanje posteljnih zmogljivosti, zmanjšanje razdrobljenosti podpornih dejavnosti in obvladovanje visokih tekočih stroškov vzdrževanja,” je na današnji novinarski konferenci izpostavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031, ki se po besedah ministra dotika vseh segmentov in nivojev zdravstva, naslavlja tudi težavo iztrošene opreme. Kot je dejal, je to rezultat premajhnega vlaganja v zadnjih desetletjih v infrastrukturo, ob 85-odstotni iztrošenosti opreme pa rešitev ni mogoče zagotoviti čez noč, zato je potrebno desetletno kontinuirano planiranje.

Zakon predvideva črpanje sredstev iz različnih virov, med drugim tudi iz evropskega načrta okrevanje in odpornost, kohezijske politike ter proračuna.

Reforma zdravstva predvideva tudi naložbe v oba univerzitetna klinična centra

Ob tem je izpostavil stanje v Univerzitetnih kliničnih centrih (UKC) Ljubljana in Maribor. “Klinična centra predstavljata steber slovenske medicinske stroke in brez ustrezne priprave infrastrukture v naslednjih letih ni mogoče pričakovati implementacije novih postopkov in načinov zdravljenja ter novih zdravil. Infrastruktura na vsakem koraku je iztrošena do te mere, da je težko zagotavljati varno zdravljenje,” je opozoril.

Za naložbe v obeh univerzitetnih kliničnih centrih predlog zakona tako predvideva 763 milijonov evrov v naslednjih desetih letih. Poleg predvidenih naložb v obeh UKC so te predvidene tudi v splošnih in specialnih bolnišnicah, porodnišnicah in psihiatričnih bolnišnicah.

Številne psihiatrične bolnišnice so zaradi stigmatiziranega področja duševnega zdravja namreč umaknjene v prostore, ki še komaj ustrezajo pogojem opravljanja zdravstvene dejavnosti. Zato, kot je dodal minister, potrebujejo pogoje, v katerih bodo bolnikom zagotavljale varno, kakovostno in pravočasno pomoč.

UKC Ljubljana, epidemija
Žiga Živulovič jr./BOBO

200 milijonov evrov za obe medicinski fakulteti

Za splošne in negovalne bolnišnice ter negovalne domove predlog zakona predvideva sredstva v višini 557 milijonov evrov, za specialne bolnišnice 214 milijonov evrov, za psihiatrične bolnišnice 50 milijonov evrov, za porodnišnice 26 milijonov evrov in za primarno zdravstvo 50 milijonov evrov.

Cilj je dolgoročna vzdržnost infrastrukture zdravstva, pa tudi zadostno število ustrezno usposobljenega kadra, ki bo lahko odgovor na potrebe starajoče se populacije. Za obe medicinski fakulteti je tako predvidenih 200 milijonov evrov v naslednjih desetih letih, za ostale zdravstvene izobraževalne procese pa 50 milijonov evrov.

Pristojni se z vsemi sredstvi pripravljajo na četrti val epidemije

Na današnji novinarski konferenci je minister za zdravje sicer ponovno pozval k cepljenju proti covidu-19. Poudaril je, da je cepljenje ključni ukrep za obvladovanje epidemije ter posvaril pred širjenjem bolj nalezljive, delta različice koronavirusa.

Po besedah Poklukarja je delta različica trenutno glavna grožnja mirnemu poletju in normalni jeseni. “Na Portugalskem so v 14 dneh prišli iz zelene barve v rdečo. Porast števila pozitivnih na dan je 590-odstoten, v velikem deležu prevladuje delta različica,” je orisal razmere v Evropi.

“Z vsemi sredstvi se pripravljamo na četrti val epidemije,” je dejal. Po njegovi oceni namreč ni več vprašanje, če bo ob širjenju delta različice četrti val prišel, ampak kdaj. Z odzivom na cepljenje pristojni sicer niso zadovoljni, zato so že pred dvema tednoma začeli vzpostavitev mobilnih enot za cepljenje, “s katerim poskušamo priti do vsakega prebivalca”, je spomnil. Skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ta teden tako preusmerjajo mobilne enote na področja, ki so slabše cepljena.

Pomemben del obvladovanja epidemije pa se je, kot je dejal minister, začel prejšnji teden z zagonom digitalnega covidnega potrdila. Do sobote je bilo s portala zVem prenesenih 21 tisoč potrdil. V poštne nabiralnike bodo v prihodnjih dneh potrdilo dobili vsi polno cepljeni, v nekaj dneh pa še cepljeni z enim odmerkom in prebolevniki. Po informacijah ministra bo v 14 dneh zaživela tudi posebna aplikacija za pametne telefone, ki bo omogočala dostop do zVem in hranjenje potrdila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje