Hrvaško in BiH zajelo snežno neurje: snežilo tudi na Korčuli

Svet 22. Jan 202309:23 > 15:27 0 komentarjev
HAK-Ogulin

Hrvaško je zajelo snežno neurje z vetrom. Sneg je dosegel tudi Dalmacijo. Zaradi zimskih razmer je močno oviran cestni in pomorski promet. Sneženje z vetrom naj bi na Hrvaškem trajalo še nekaj dni. Sneg pa težave povzroča tudi v zahodnem delu Bosne in Hercegovine, kjer je v zametih ostalo več vozil, ter v Črni gori.

Hrvaško je zajela prava zima z močnim vetrom in sneženjem, ki je doseglo celo Dalmacijo. Snežilo je tudi na Korčuli. Zimska ujma je ohromila promet v večjem delu države, nekateri deli avtoceste so še vedno zaprti, poroča N1 Zagreb.

Zimske razmere so na cestah v Gorskem kotarju, Liki ter v notranjosti Dalmacije, kjer je v soboto zapadlo do 20 centimetrov snega. Na obali pa piha orkanska burja, poročajo hrvaški mediji.

Za vsa vozila je bila po navedbah Hrvaškega avtokluba (HAC) dopoldne zaprta avtocesta iz Zagreba proti Reki na delu med Kikovico in Delnicami, avtocesta proti Splitu pa je bila med Svetim Rokom in Posedarjem prevozna samo za osebna vozila. Zaprt je bil tudi del jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno. Most na Krk je odprt le za osebna vozila.

HAK voznikom svetuje, naj hitrost in način vožnje prilagodijo razmeram na cesti ter se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme, po možnosti pa naj svojo pot prestavijo.

Prekinjene so tudi številne linije trajektov, katamaranov in ladij z otoki v Kvarnerju in Dalmaciji.

Na nekaterih delih Hrvaške je včeraj padlo tudi do 25 centimetrov snega. Dubrovnik je bil poleg snega in vetra deležen še neurja s točo.

HAK-Maljevac
HAK-Ivanič Grad
HAK-Ogulin
HAK-Zadar

Rdeča in rumena opozorila

V Kvarnerju je bilo zaradi orkanske burje s sunki do 130 kilometrov na uro za danes izdano rdeče opozorilo, za območje Reke in zahodno obalo Istre pa oranžno. Na zahodu države zaradi sneženja velja rumeno opozorilo.

Rumeno opozorilo velja tudi v hrvaških gorah, kjer pričakujejo od 5 do 10 centimetrov novega snega. Zaradi močnega vetra in sneženja velja rumeno opozorilo tudi za hrvaško Obalo, še piše N1 Zagreb.

Močno sneženje naj bi se na Hrvaškem nadaljevalo tudi v naslednjih dneh. Tako kot Slovenijo bo tudi Hrvaško v ponedeljek zajelo obilno sneženje, še naprej bo pihal močan severnozahodni veter.

Številni Zagrebčani pa so se danes odločili z žičnico povzpeti na zasneženo Slijeme, pri čemer je na spodnji postaji zaradi tehničnih težav pri prodaji kart nastala velika gneča. Po poročanju portala Index.hr so ljudje čakali tudi uro in pol.

Zimske razmere povzročajo težave tudi v BiH

V Hercegovini pa so v nacionalnem parku Blidinje iz snežnih zametov danes rešili okoli deset vozil, v katerih so bili večinoma ljudje iz Dalmacije, ki so bili na poti na smučanje v BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Čeprav je bila cesta v parku zaradi snega zaprta, se je po njej do osrednjega dela BiH v soboto odpravilo več vozil, a so zaradi nanosov snega na cesti, ki so nastali zaradi obilnih padavin in močnega vetra, obstala.

Reševalne službe so s pomočjo mehanizacije uspele izvleči vozila iz nanosov snega, cesta pa ostaja zaprta tudi danes.

Zaradi obilnih padavin o težavah na cestah sicer poročajo iz celotnega zahodnega dela BiH.

Težave v prometu zima povzroča tudi v Črni gori. Na progi Bar – Bijelo Polje je zaradi okvar obstal vlak, okoli 200 potnikov je noč preživelo v mrzlih vagonih in šele danes so pot nadaljevali z avtobusi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V Sloveniji možni snežni zameti in vetrolom

Tudi v Sloveniji je za ponedeljek napovedano pestro zimsko dogajanje. Do ponedeljkovega jutra bosta sneženje in močan veter zajela skoraj vso državo. Možni so snežni zameti, prav tako obstaja nevarnost vetroloma. Arso je zaradi močnega vetra izdal oranžno opozorilo za večji del države.

Preberite še: Ponekod lahko zapade do 50 centimetrov snega, možni zameti in vetrolomKmalu spet sneg, ponekod ga lahko zapade več kot 20 centimetrov

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!