Poslanci potrdili 15 novih članov OU Prešernovega sklada

Kultura 10. Jul 202417:26 5 komentarjev
Prešernova proslava
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Poslanci so na predlog vlade imenovali nove člane Upravnega odbora Prešernovega sklada. Mandat bodo začeli 29. septembra.

DZ je potrdil nove člane Upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada.

Na predlog vlade je v odbor imenoval Zdenko Badovinac, Manco G. Renko, Diano Koloini, Vesno Pajić, Bogdana Benigarja, Boštjana Vugo, Miko Cimolini, Urško Jež, Jaruško Majovski, Sašo Pavček, Almo R. Selimović, Roka Vevarja, Matevža Luzarja, Gorana Milovanovića in Dušanko Zabukovec.

Sestavo novega UO Prešernovega sklada, ki se mu bo pričel mandat 29. septembra, so prisotni poslanci potrdili z 52 glasovi za in 22 proti.

DZ je imenovanje novih članov in članic upravnega odbora predlagala vlada, ker dosedanjemu upravnemu odboru septembra letos poteče štiriletni mandat. Predlog sestave upravnega odbora se oblikuje po izvedenem javnem pozivu zainteresirani javnosti za predlaganje kandidatov. Poziv, ki ga je objavilo ministrstvo za kulturo, se je zaključil 15. aprila, nanj je prispelo 23 predlogov, so zapisali na ministrstvu za kulturo. Predlog je v DZ predstavila ministrica Asta Vrečko.

Predlog vlade je kot matično delovno telo obravnavala mandatnovolilna komisija DZ. Kot je povedala predsednica komisije Janja Sluga (Svoboda), se je seje komisije, ki je bila 4. julija, udeležil državni sekretar na ministrstvu za kulturo Marko Rusjan, ki je dodatno obrazložil predlog vlade.

V razpravi je bilo slišati mnenje SDS, da vlada pri oblikovanju predloga za imenovanje članov odbora ni vezana na v javnem pozivu prejete predloge. Obenem v poslanski skupini SDS menijo, da gre za povsem ideološko demonstriranje moči. “Glede na predlagane kandidate za člane upravnega odbora se po mnenju poslanke morda celo lahko napove, kdo bo naslednji Prešernov nagrajenec,” je izjavo opozicijske SDS povzela Sluga.

Državni sekretar je pojasnil, da upravni odbor v skladu z zakonom o Prešernovi nagradi za pomoč pri izbiri prejemnikov nagrad imenuje strokovne komisije za posamezna področja umetnosti, pri čemer člani strokovnih komisij niso tudi člani upravnega odbora. Upravni odbor sprejme odločitve o nagrajencih na podlagi nominacij strokovnih komisij, je Rusjanove besede še povzela predsednica parlamentarne mandatnovolilne komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje