Poslanci: Referendum je nedopusten. Levica že reagirala

Slovenija 21. Feb 202213:29 > 13:37 4 komentarji
Mesec in Tonin
Uroš Kokol/N1

Državni zbor je potrdil sklep vlade o nedopustnosti referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o programu Boxer. Od 77 poslancev, ki so bili prisotni, jih je za sklep glasovalo 43, proti pa 30. Pobudo za zakonodajni referendum je vložila stranka Levica. V stranki so že napovedali, da bodo prepoved izpodbijali z ustavno pritožbo.

Levica je želela z referendumom preprečiti vladne načrte za nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Vlada načrtuje nakup 45 vozil. Cena uradno še ni znana. V zadnjih petih letih je sicer od prvotnega povpraševanja s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov narasla na 412 milijonov evrov za 53 vozil.

Tonin: Pobuda Levice je eklatantna zloraba instituta referenduma

Obrambni minister Matej Tonin je v imenu vlade, ki je predlagala sklep o nedopustnosti referenduma, v razpravi pred glasovanjem poudaril, da ustava določa, da referenduma ni mogoče razpisati o zakonih o ratifikacijah mednarodnih pogodb. Zakon o ratifikaciji sporazuma med vlado in OCCAR pa po njegovih besedah je mednarodna pogodba. “Predlagana pobuda Levice je eklatantna zloraba instituta referenduma, s katerim se želi preprečiti modernizacijo Slovenske vojske,” je še poudaril minister.

Vatovec: Utemeljevanje, da je referendum nedopusten, je iz trte izvit

Poslanec Levice Matej T. Vatovec pa je nasprotno menil, da “ne gre za nek mednarodni sporazum, s katerim bi se Slovenija povezovala v neko resno mednarodno organizacijo, ampak gre v bistvu za nek konzorcij držav, ki bodo kupovale te oklepnike”. “Tako da to utemeljevanje, da je referendum nedopusten, ker gre za mednarodno pogodbo, je iz trte izvit,” je povedal.

Minister Tonin je po glasovanju na Twitterju zapisal, da kriza v Ukrajini in zaostrene razmere na Balkanu jasno kažejo na to, da varnost ni samoumevna. “Zahteve po razgradnji Slovenske vojske so zato preprosto neverjetne. So pa pričakovane za stranko, ki je z referendumom poskušala preprečiti celo dvig plač za vse ljudi,” je zapisal. “Ustava je jasna, referenduma o ratifikaciji mednarodnih pogodb ni dopustno razpisati. Hvala vsem poslancem za podporo. Ostajamo trdno zavezani naši viziji – ustvarili bomo moderno in dobro opremljeno slovensko vojsko,” je še dodal.

Levica: To je morda dobra novica za Nemčijo, ne pa za Slovenijo

Iz Levice so po glasovanju sporočili, da bodo prepoved referenduma izpodbijali z ustavno pritožbo. Zapisali so, da se vlada vlada izgovarja, da zavrnitveni referendum o zakonu, s katerimi država sklepa mednarodno pogodbo, ni dovoljen. “V Levici odgovarjamo, da pridružitev konzorciju držav, ki nakupuje orožje, v resnici ni nikakršna mednarodna pogodba, ki bi bila primerljiva s priključitvijo Evropski uniji ali Združenim narodom ali NATO paktu. Je zgolj nakupovalni listek, na katerem piše 53 oklepnikov nemškega proizvajalca ARTEC, GmbH za predvidoma 412 milijonov evrov (kar je že 2-3-krat več kot v času Cerarjeve vlade), pravijo.

Dodajajo, da je to mogoče dobra novica za Nemčijo, nikakor pa ne za Slovenijo. “Če bi bilo Mateju Toninu mar za ogroženost Slovenije, potem bi teh 412 milijonov evrov porabil za gradnjo najemnih stanovanj ali skrajševanje čakalnih dob v javnem zdravstvu ali za pomoč ljudem v času splošne draginje. Ampak v resnici mu ne gre za varnost, ampak za hlapčevanje tujim diplomatom in generalom NATA,” so še zapisali.

“Ker je skrivanje nakupa oklepnikov z vključitvijo v OCCAR manipulacija, namenjena izogibanju demokratični volji državljanov, v Levici napovedujemo, da bomo današnjo prepoved izpodbijali z ustavno pritožbo na sodišču,” so dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje