Poslanka Levice: Glasovanje Svobode ni dobra popotnica zdravstveni reformi

Slovenija 27. Feb 202320:23 12 komentarjev
Nataša Sukič
Borut Živulovič/ BOBO

Ljubljanski mestni svetniki iz vrst Gibanja Svoboda so podprli izplačilo nagrade direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič. "Sem razočarana, da je v Ljubljani prišlo do takšne koalicije," se je na glasovanje predstavnikov Gibanja Svoboda odzvala poslanka Levice in kandidatka za županjo glavnega mesta na zadnjih lokalnih volitvah Nataša Sukič. Koalicijo pa na državni ravni čaka še zdravstvena reforma, glasovanje Svobode pa po oceni Sukič ni dobra popotnica zanjo.

Ljubljanski mestni svetniki so s 24 glasovi za in 15 proti potrdili izplačilo dodatka za redno delovno uspešnost direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma Antoniji Poplas Susič. Izplačilo nagrade so podprli koalicijski svetniki Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda. Opozicija je temu nasprotovala, prepričani so namreč, da si direktorica dodatka ne zasluži ob stanju, v kakršnem je zdravstvo v Ljubljani. Župan Zoran Janković direktorico vseskozi podpira ter pravi, da je “odlična direktorica in izvrstna zdravnica”.

Poslanka Levice in kandidatka za županjo Ljubljane na zadnjih lokalnih volitvah Nataša Sukič na vprašanje N1, kako ocenjuje izid tega glasovanja, glede na to, da so izplačilo nagrade podprli tudi svetniki Svobode, pravi, da je ogorčena. Sprašuje se, kakšni standardi so to, da je direktorica nagrajena medtem, ko se pod njenim vodstvom sesuva zdravstvo, zdravniki in osebje odhajajo, njen zasebni zavod pa dosega rekordne dobičke.

“Starejši ljudje so na osebnega zdravnika ponoči čakali pred zdravstvenim domom, to pa se danes ocenjuje kot dobro delo in se nagrajuje,” je povedala Sukič. Javno zdravstvo je v razsulu, je jasna. “Verjetno je direktorica še najbolj odgovorna za to. Morda bi morala raje premisliti o svojem odstopu, namesto, da si izplačuje nagrade,” je še dodala v odzivu za N1.

“Sem razočarana, da je prišlo do takšne koalicije”

Izplačilo nagrade so podprli tudi mestni svetniki stranke Gibanja Svoboda, ki skupaj z Levico in SD na državni ravni tvori koalicijo. “Sem razočarana, da je v Ljubljani prišlo do takšne koalicije,” se je odzvala Sukič. “Lokalna raven je eno, državna raven je drugo, ampak čisto nepovezano pa ni. Govorimo o našem skupnem javnem zdravstvu, ki se še kako tiče tudi državne ravni,” je dejala in nadaljevala: “Smo sredi oblikovanja in snovanja zdravstvene reforme. To gotovo ni dober znak in dobra popotnica za to reformo.”

Od koalicijskih partnerjev Sukič pričakuje “konsistentno držo tako na lokalni kot državni ravni pri tako ključnih zadevah”. Kaj pa tokratno glasovanje mestnih svetnikov pomeni za zdravstveno reformo? “Na državni ravni se moramo pogovoriti. Če se bomo držali koalicijske pogodbe, me reforma ne rabi skrbeti. Če se je ne bomo, potem me lahko zelo skrbi.” Sukič je napovedala, da se bo tudi sama pogovorila s koalicijskimi kolegi in jih povprašala, kako komentirajo dogajanje na lokalni ravni.

Gibanje Svoboda ima v državnem zboru 41 poslancev, v ljubljanskem mestnem svetu pa jih zastopa osem svetnikov. Nihče izmed njih ne opravlja obeh funkcij.

Preberite še: Je v Ljubljani še demokracija? Ali pa “demokratura”, avtoritarnost, cirkus?

Minister ni (bil) zadovoljen z direktorico

Drugačno mnenje o (ne)uspešnosti direktorice Zdravstvenega doma Ljubljana kot ljubljanski župan je imel tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki prav tako prihaja iz stranke Gibanje Svoboda. Decembra je dejal, da so od imenovanja Poplas Susič zdravstveni dom zapustili številni zaposleni, poleg informatikov in vodje kadrovske službe tudi 33 družinskih zdravnikov. Minister je ob tem dodal še, da ga je ljubljanski župan Janković “prijazno opozoril, naj ZD Ljubljana in direktorico pusti pri miru”. Pozneje je Bešič Loredan dodal, da “če v dveh letih iz zdravstvenega doma odide 30 zdravnikov, je za to odgovorno vodstvo, župan in občina, ki je ustanovitelj ZD Ljubljana”.

Po ostrem odzivu Jankovića je bil sklican sestanek med županom in ministrom ob botrstvu predsednika vlade Roberta Goloba. Od takrat kritik na račun direktorice ljubljanskega zdravstvenega doma iz ust ministra Bešiča Loredana ni bilo več slišati.

Ministrstvo za zdravje smo vprašali, ali se jim zdi prav, da so ljubljanski mestni svetniki potrdili izplačilo dodatka direktorici ZD Ljubljana. Prav tako nas je zanimalo, kako komentirajo glasovanje, saj so izplačilo dodatka podprli tudi mestni svetniki iz vrst Gibanja Svoboda. Odgovore ministrstva za zdravje bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Za komentar smo večkrat poklicali tudi svetnika Gibanja Svoboda Sama Logarja, ki pa se zaenkrat na naše klice ni odzval.

Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič bo za leto 2021, ko se je Slovenija se izdatno spopadala s koronavirusom, za mesto direktorice ZD Ljubljana dobila pet odstotkov dveh osnovnih plač direktorice v obdobju med aprilom in decembrom 2021, kar znaša 993,81 evra bruto. Za mesto namestnice direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti pa prav tako pet odstotkov redne delovne uspešnosti za obdobje od januarja do aprila 2021, kar znaša 116,17 evra bruto.

Dodatek za redno delovno uspešnost bo za leto 2021 prejela tudi strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič v višini 1318,05 evra bruto in nekdanji direktor ZD Ljubljana Rudi Dolšek za obdobje med januarjem in aprilom 2021 v višini 628,27 evra bruto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje