Janša: “Naredili bomo vse, da se zlovešče napovedi vlade ne uresničijo”

Slovenija 18. Maj 202316:24 > 18:45 41 komentarjev
janez Janša in Robert Golob
Žiga Živulović Jr./BOBO

Ministrstvo za pravosodje je po besedah ministrice Dominke Švarc Pipan naznanilo sume kaznivih dejanj zaradi objav, ki so sledile zapisu prvaka SDS Janeza Janše o napovedi državljanske vojne, s katerim se je odzval na vladno ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. SDS pa bo po napovedih Janše uporabila vsa parlamentarna sredstva, ki jih ima na voljo, da se "zlovešče napovedi aktualne vlade" ne bodo uresničile.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila pravosodna ministrica Dominke Švarc Pipan, so danes na okrožno državno tožilstvo poslali naznanitev suma kaznivih dejanj, in sicer gre za različna kazniva dejanja. Omenila je javno spodbujanje nasilja ter pozivanje k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve.

Ministrica je ob tem obžalovala, da je ideološka razprava eskalirala tudi v pozivanje k oboroževanju, nasilju, samoobrambi oziroma retoriko državljanske vojne, kar da vodi v zastraševanje ljudi in lahko tudi vodi do nadaljnjih izbruhov nasilja.

Tudi vodje koalicijskih poslanskih skupin so v današnji skupni izjavi za medije obsodili Janšev zapis. Odločitev aktualne vlade je sicer po mnenju koalicije popolnoma legitimna. 

Dominika Švarc Pipan
Žiga Živulović jr./BOBO

“Ministrica ovadila samo sebe”

Janša pa je v današnjem odzivu poudaril, da sam pozivov k oboroževanju ni dajal. “Verjamem pa, da se je marsikdo te zlovešče poteze aktualne vlade, ki zelo spominja na čase, za katere smo mislili, da so za vedno minili, ustrašil,” je dejal. Ministrica vlade, ki je storila “zavržno dejanje”, pa je tako po njegovem prepričanju torej ovadila samo sebe.

Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je izjave, ki so bile po vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja objavljene na družbenih omrežjih, ocenila kot zelo nevarne, je po Janševem mnenju očitke naslovila na napačen naslov. “Mora ga nasloviti na drugi vogal stavbe, v katerem domuje,” meni Janša.

Glede svojega zapisa na Twitterju pa je prvak SDS dejal, da je ob osamosvajanju takratni predsednik skupščine Republike Slovenije France Bučar dotedanje obdobje razglasil za konec državljanske vojne. Aktualna vlada pa po njegovih besedah torej ukinja dan spomina na žrtve časa, ki ga je Bučar označil za državljansko vojno. “Kaj lahko torej rečemo drugega kot to, da ta vlada v Slovenijo vrača duh državljanske vojne. In to obsojamo,” je še navedel Janša.

Vlada je na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ki ga je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše maja lani, v času, ko je opravljala tekoče posle. Janša je v odzivu na torkovo odločitev vlade na Twitterju zapisal, da gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in “žalitev za vsakogar, ki premore vsaj trohico sočutja do sočloveka”. S tem je vlada po njegovem mnenju “napovedala novo državljansko vojno”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje