Predsednica o Janševih izjavah in pozivih k oboroževanju: To je zelo nevarno

Slovenija 18. Maj 202314:38 > 22:38 31 komentarjev
nataša pirc musar
Matjaž Klemenc/UPRS

Ob stopnjevanju napetosti po vladni ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, ko Janša tvita o državljanski vojni, njegov vidni podpornik pa poziva celo k oboroževanju, se je oglasila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zapise označuje kot nevarne, komunikacijo med političnimi strankami pa kot neprimerno. Predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič je zapisala, da bomo morali zgodovino slej kot prej pustiti zgodovinarjem. K strpnosti je znovala pozvala tudi koalicija, ki je nacionalni dan spomina tik pred zdajci ukinila. Pravosodno ministrstvo pa je zaradi objav, ki so sledile Janševemu zapisu, tožilstvu naznanilo sume kaznivih dejanj.

Po vladni ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja se napetost med političnimi akterji in njihovimi podporniki, zlasti na družbenih omrežjih, močno stopnjuje. Po tvitu Janeza Janše, da je vlada s tem zavržnim dejanjem napovedala novo državljansko vojno, je začel njegov vidni podpornik in član kabineta finančnega ministra Janeza Šušteršiča v drugi Janševi vladi Tomaž Štih na Twitterju, kjer ima veliko sledilcev, pozivati celo k oboroževanju.

Na to se je danes odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Iz njenega urada so za N1 sporočili, da so Janševe ter Štihove izjave in tviti “po mnenju predsednice zelo nevarni, ker spodbujajo sovraštvo in nestrpnost, zato jih strogo obsoja”.

Predsednica tudi ocenjuje, da “komunikacija med predstavniki političnih strank v zadnjem obdobju ni primerna”. Zato poziva vse, da komunicirajo dostojno, in dodaja, da je že večkrat javno opozorila, “da se hujskaštvo in nestrpnost iz digitalnega sveta hitro preneseta v realni svet”.

V uradu so še zapisali: “Predsednica je zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne deli med tistimi, ki so ji svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Vsakdo, še posebej politiki, mora začeti pri sebi in biti zgled.”

Na potezo vlade se je danes odzval tudi bivši predsednik republike Borut Pahor, ki Janševih izjav ni obsodil, je pa vladno ravnanje označil kot “neprimerno, nesprejemljivo in zaskrbljujoče”.

V kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba pa ostro obsojajo pozivanje k novim vojnam, ustvarjanju napetosti in netenju sovraštva. “Dovolj je razdvajanj, sovraštva in razkola, ki temelji na ideologiji, ki smo jo presegli pred 33 leti,” so zapisali. “Mladim generacijam smo dolžni zagotoviti varno in zdravo bodočnost, ki se ne opira na rane preteklosti, temveč svoj razvoj črpa iz potencialov, ki jo naša družba želi graditi danes,” je ob tem poudarila državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade Kaja Širok.

Po današnji seji vlade je sicer ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan povedala, da je ministrstvo zaradi objav oziroma pozivov k oboroževanju, ki so sledili Janševemu zapisu, na okrožno državno tožilstvo naznanilo sume kaznivih dejanj. Po njenih besedah gre za različna kazniva dejanja. Omenila je javno spodbujanje nasilja ter pozivanje k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve.

Klakočar Zupančič: Zgodovino moramo pustiti zgodovinarjem

“Vsaka žrtev katere koli ideologije si zasluži dostojen pokop, grob in spomin. Pomembno je, da se narod zaveda svoje zgodovine in jo sprejme. Pa vendar moramo vedeti, da je prejšnja vlada ta spominski dan uvedla tik pred iztekom svojega mandata, ko je opravljala le še tekoče posle,” pa je v današnjem odzivu zapisala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Obenem je priznala, da se zaveda, da je lahko vladna ukinitev dneva spomina “lahko koga prizadela”.

“To ni bilo nobeno pietetno dejanje, ki bi temeljilo na splošnem družbenem konsenzu ter strokovnih zgodovinskih in socioloških podlagah, ampak je bila zgolj politična akcija brez javne razprave z namenom razdvajanja ljudi in poglobitve ran, ki se od konca druge svetovne vojne še niso zacelile,” je dodala. Organe pregona je pozvala, naj dejanja Janeza Janše nemudoma obravnavajo, saj da so take izjave zelo nevarne. “Ne vem, če se državljanke in državljani zavedamo, kako hitro se take izjave lahko sprevržejo v nasilje,” je še zapisala. 

“Rada pa bi pomirila ljudi, da nismo v nikakršni državljanski vojni in da tudi v času socializma nismo bili v državljanski vojni. Z osamosvojitvijo smo uresničili pravico do samoodločbe ter stopili na samostojno in demokratično pot,” je še zapisala Klakočar Zupančič in državljane pozvala, naj ne nasedajo provokacijam, populizmu in kakršnim koli pozivom k nasilju. “Republika Slovenija je demokratična in pravna država in bo tudi ideološka vprašanja reševala tako, kot jih demokratična država rešuje – z razpravo, pri čemer pa morajo biti meje pravno dopustnega jasno začrtane. Zgodovino bomo morali slej ko prej prepustiti zgodovinarjem, sami pa se moramo usmeriti v prihodnost. To smo dolžni sami sebi in svojim otrokom,” je še poudarila predsednica državnega zbora.

Koalicija: Upamo, da bodo organi to procesirali

Že včeraj se je na omenjene zapise odzval vodja največje poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, danes pa je pred kamere stopil še enkrat, tokrat s koalicijskima kolegoma Janijem Prednikom iz SD in Matejem T. Vatovcem iz Levice.

“Včeraj prižgan ogenj nestrpnosti, poziva k nasilju se je razplamtel v požar,” je začel Sajovic. Dejal je, da želi pomiriti državljane, in jih pozval: “Ohranimo mirno glavo, dostojnost, razumevanje in spoštovanje drug od drugega. Vsi smo in ostanemo samo Slovenke in Slovenci.”

Vodje poslanskih skupin koalicije
N1

Vodja poslanske skupine SD Prednik pa je ugotavljal, da se je sovražni govor “skozi zadnja vrata priplazil v naša vsakdanja življenja in vsi skupaj mu moramo reči ne”. Ob tem je prosil vse državljane, tako tiste s političnim vplivom kot tudi vse ostale, “da ne širimo sovražnega govora in da se zavedamo posledic, kaj sovražni govor prinese”.

Najbolj oster pa je bil vodja poslancev Levice T. Vatovec, ki je Janševe tvite označil kot nesprejemljivo vnašanje razdora v družbo, “ki je zelo verjetno v nasprotju z določbami kazenskega zakonika in v nasprotju s tem, kar bi morala biti skrb vsakega politika v državi – skrb za prihodnost”. Kot je dodal, Janša ni prvič tvitnil takšne stvari, in skrbi ga, da tudi ne zadnjič.

Na novinarsko vprašanje, ali ni tudi vlada z nenadno ukinitvijo nacionalnega dneva spomina prispevala k stopnjevanju nestrpnosti v družbi, pa je Sajovic tokrat odgovoril: “Tega občutka nimam. Če ne bi bilo izvirnega greha po izgubljenih volitvah, zagotovo tudi reakcije ne bi bilo.”

Vatovec pa je k temu dodal, da je vprašanje spomina na katerekoli žrtve legitimno, a da je prejšnja vlada to enostransko potezo naredila samo iz enega razloga – da bi vnašala nemir in razdor, zato je odprava takšnih odločitev po njihovi oceni “popolnoma legitimna”.

Zakaj so to storili tik pred obeleževanjem nacionalnega dneva spomina in ne kdaj prej v minulem letu dni, pa v koaliciji še niso pojasnili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje