Pred dnevom boja proti nasilju nad ženskami tudi o nezaupanju v delo institucij

Slovenija 24. Nov 202312:53 > 13:34 0 komentarjev
nasilje nad ženskami
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na nacionalni konferenci o nasilju pred mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami so izpostavili pomen sodelovanja vladnih in nevladnih organizacij pri obravnavi nasilja. Ob letošnji temi starševstvo in stiki v primerih nasilja v družini, ki se pogosto nadaljuje po razpadu zveze, so pozvali k zagotavljanju varnosti žrtve tudi po tem.

Današnjo drugo nacionalno konferenco organizirajo ministrstva za pravosodje, za delo in za notranje zadeve ter Društvo za nenasilno komunikacijo, Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Udeležujejo se je policisti, kriminalisti, tožilci, sodniki, zaposleni na centrih za socialno delo in v nevladnih organizacijah.

Konferenco je z nagovorom odprla predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je poudarila, da je treba krepiti ničelno toleranco do nasilja v družbi in zaupanje v organizacije, da bodo žrtve prijavile nasilje. V izjavi za medije pa je dejala, da udeležba na konferenci kaže, “kako zelo se vsi skupaj zavedamo pomembnosti teme nasilja v družini, predvsem nad ženskami”.

Kot eno od ključnih stvari je izpostavila to, da so državne institucije in nevladne organizacije tiste, ki se morajo odzvati na ta pereči problem v slovenski družbi. Da se bodo te institucije, predvsem državne, znale kakovostno in hitro odzvati, je pa seveda pomembno izobraževanje, je poudarila.

Nasilje nad ženskami
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Kot je pojasnila predsednica Društva za nenasilno komunikacijo Katja Zabukovec Kerin, se nevladne organizacije v zadnjih letih vse bolj osredotočajo na to, da je treba tudi po prijavi nasilja žrtvam ponuditi primerno zaščito, ker se nasilje pogosto ne konča z razpadom zveze, včasih le spremeni svoje oblike.

Povzročitelji po njenih besedah pogosto uporabljajo socialna omrežja, da bi žrtve uničili, onemogočili, ustrahovali, jih spravili v podrejen položaj. Pri tem zlorabljajo tudi otroke, želijo očrniti institucije in se sami predstaviti kot žrtev.

“Še vedno se na nas obračajo zlasti tiste žrtve, ki so v postopkih institucij nezadovoljne, ki opažajo pomanjkljivosti, zato je pomembno, da slišimo, kaj same doživljajo kot ovire na svoji poti, in iščemo rešitve, da jih odpravimo. Nezaupanje v delo institucije je namreč tisto, ki ustavlja žrtve pri iskanju svoje poti v varnost,” je dejala. Ob tem je kot neprecenljivo označila sodelovanje nevladnih organizacij z najvišjimi predstavniki oblasti.

V pripravi zakon o obravnavi mladoletnih storilcev kaznivih dejanj

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je izpostavila pomen sodelovanja vseh relevantnih deležnikov in organizacij, da si izmenjajo izkušnje in se učijo, kako učinkovito prepoznati nasilje, kako se nanj odzvati in kako zavarovati žrtve. Žrtvam je treba po njenih besedah zagotoviti občutek, da je vredno stopiti v postopek in prijaviti nasilje ter da bodo na tej poti zavarovane.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v zvezi s tem navedel, da nevladne organizacije po koronskem obdobju poročajo o kar 20-odstotnem porastu incidentov, policija na drugi strani pa ne zaznava povečanja števila prijav. Zato si po njegovih besedah želijo na ministrstvu senzibilizirati javnost in ozaveščati o nasilju ter opolnomočiti žrtve, da bodo nasilje tudi prijavile. Med drugim je opozoril tudi na previdnost glede odtujevanja, saj da zdaj institucije pogosto tudi po ločitvi partnerjev predpišejo, da mora imeti otrok stike z obema, ne glede na to, kakšna sta.

Po besedah državne sekretarke na notranjem ministrstvu Helge Dobrin so prvi stik žrtve z institucijo pogosto policijski postopki, zato morajo biti ti čim bolj strokovni in empatični, saj je od tega odvisno nadaljnje sodelovanje žrtve. Opozorila pa je, da nasilje ni samo fizično, da se mnogo nasilja skriva v zelo subtilnih oblikah, kot so psihično nasilje in različne manipulacije, kar žrtve pogosto še težje prepoznajo.

Pristojni so ob tem napovedali več dogodkov in ukrepov na področju preprečevanja nasilja. Predsednica države bo tako prihodnje leto gostila forum, na katerem bodo govorili ne le o nasilju v družini, ampak tudi o medvrstniškem nasilju in nasilju nad starostniki. Ministrstvo za delo bo po ministrovi napovedi danes objavilo razpis za programe dela z mladoletnimi povzročitelji nasilja in povzročitelji nasilja v romskih naseljih. Poudaril je, da je pomembno delati ne le z žrtvami, ampak tudi s povzročitelji nasilja.

Pravosodna ministrica pa je med drugim napovedala nadgradnjo že obstoječe Hiše za otroke in zakonske spremembe za bolj učinkovite postopke pri obravnavi žrtev. Predlagali bodo, da bi žrtve nasilja zaslišali samo enkrat v postopku. Prav tako pripravljajo zakon o obravnavi mladoletnih storilcev kaznivih dejanj.

Pred današnjo konferenco so v Društvu za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR) v sporočilu za javnost izrazili protest, da na konferenco niso bili povabljeni. Prav tako pa so na nekaterih ministrstvih v teh dneh prejeli pisma tega društva in Društva očetov Slovenije (DOS), v katerem so jih, kot je pojasnila Švarc Pipan, na agresiven način pozvali k odpovedi dogodka in bili do njih žaljivi. “To je popolnoma nesprejemljiva oblika komunikacije in predvsem odraz ravno tega nasilja in poskusa premoči, o katerem danes tukaj na tej konferenci govorimo,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!